Mediayhtiö Sanoman mukaan yhtiö ei tiennyt liikemies Hjallis Harkimon ja venäläissijoittajien Hartwall Areenaa koskevista neuvotteluista myydessään Helsinki Halli Oy:n osakkeensa Harkimolle.

Sanoma myi kesäkuun puolivälissä Harkimo Promotion Ab Oy:lle 18,1 prosentin osuutensa Helsinki Halli Oy:stä, joka tuolloin omisti jääkiekkojoukkue Jokereiden lisäksi Hartwall Areenan. Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin Harkimo tiedotti myyvänsä areenan venäläis-suomalaisille miljardööreille.

Harkimo kertoi julkisesti myös, että hän oli neuvotellut kaupasta Gennadi Timtshenkon ja Rotenbergin perheen kanssa lähes vuoden ajan. Sanoman kauppa yllätti.

–Näin voi sanoa, vahvistaa Sanoma Holdingin johtaja Hellevi Kekäläinen Uudelle Suomelle.

Helsinki Hallin osakkeet Harkimolle myynyt Kekäläinen sanoo, että Sanomassa ei tiedetty Harkimon neuvotteluista venäläisostajien kanssa.

–Tai ainakaan minä en tiennyt ja minä hoidin myymisen, Kekäläinen sanoo.

Sanoma perusteli osakkeet myytyään kauppaa yhtiön strategialla, joka on yhtiön liiketoiminnan keskittäminen. Osakkeiden kauppahintaa ei julkistettu.

Sijoitusyhtiö Nordnetin meklari Jukka Oksaharju arvostelee Sanoman johdon toimintaa blogissaan. Hän uskoo Harkimon hyödyntäneen loistavasti ympärillään parvelleiden toimijoiden lähtökohdat eli etenkin Sanoman tarpeen karsia ydinliiketoimintaansa nähden toissijaisia ”rönsyjään”.

Oksaharju toteaa, että venäläisostajien näkökulmasta kauppasumma olisi yhtä hyvin voitu jakaa Harkimon ja Sanoman kesken omistusosuuksien mukaan. Hän ihmettelee, ”käviköhän Sanoman pääkonttorilla edes kenenkään mielessä, miksi Harkimo haluaa lähes 20 vuoden omistamisen jälkeen lisätä omistusosuuttaan tappiollisesta Hartwall Areenasta”.

–Harkimon Sanomalta ostamien halliosakkeiden arvo mahdollisesti ja mielestäni hyvin todennäköisesti moninkertaistui parissa viikossa kesäkuun jälkipuoliskon aikana, Oksaharju kirjoittaa.

–Uskon omalla tahollani, että Hjallis on nauranut koko matkan pankkiin, ja että Sanoman ylin johto on toivonut viime perjantaina kuultujen “yllättävien venäläisuutisten” jälkeen vain kesäloman pikaista alkamista, Oksaharju jatkaa.

Harkimo itse kiistää Helsingin Sanomien haastattelussa, että osakkeiden arvo olisi noussut kauppojen välillä. Harkimon mukaan venäläisostajien ehto kaupalle oli, että kaikki arvokkaat C-sarjan osakkeet ovat hänen omistuksessaan. Lue lisää täältä.

Myös Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin arvelee blogissaan, että Sanomien Harkimolle myymän osake-erän arvo saattoi nousta kahdessa viikossa huimasti, vaikka kaupasta oli neuvoteltu ainakin puoli vuotta.

Sanoma Holdingin Hellevi Kekäläinen ei halua kommentoida Oksaharjun väitteitä tai sitä, olisiko yhtiön tullut tietää Harkimon suunnitelmista.

–Me toteutimme Sanoman strategiaa, Kekäläinen sanoo.