Liikemies, kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo ei usko Antti Rinteen (sd) hallituksen julkistamien työllistämistoimien tehoon. Erityisen voimakkaasti hän tyrmää Rinteen suunnitteleman palkkatuen.

”Yrityksille pitää antaa motivaatio työllistää. Ne eivät työllistä sellaisia, joilla on lappu kädessä, ne työllistävät sellaisia, jotka ovat hyviä, pitää olla motivaatiota. Yritykset työllistävät ihmisiä, jotka ovat päteviä ja joita ne tarvitsevat. Ei sellaisia, joilla on vain lappu kädessä”, Harkimo toteaa Facebookissa julkaisemassaan videossa.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Antti Rinne selvitti ajatustaan palkkatuesta hiljattain Uuden Suomen ja Kauppalehden videohaastattelussa. Hän uskoo, että mallilla voidaan saada 10 000 – 20 000 työllistynyttä lisää.

”Se on yksinkertainen malli, jossa pitkäaikaistyötön saa suoraan verkossa päätöksen noin 700 euron kuukausittaisesta palkkatuesta. Mahdollinen työantaja saa niin ikään päätöksen saman tien ja voi siis käyttää tämän 700 euroa kyseisen työttömän palkkaamiseen”, pääministeri kertoi.

Lue lisää: Antti Rinne avaa ehdotustaan palkkatuesta: ”Voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää”

Harkimo esittää palkkatuen sijaan muita muutoksia työmarkkinoilla.

”Minä tekisin ensinnäkin sen, että poistaisin karenssin. Se on ilmiselvää, että se on vanhanaikainen systeemi, se ei toimi.”

Harkimo tarkentaa IL-blogissaan tarkoittavansa, että työntekijän itse irtisanouduttua hänen työttömyyskorvauskarenssinsa poistettaisiin.

”Nythän tilanne on se, että vaikka ei viihtyisi tai haluaisi olla työpaikassaan, siellä kannattaa roikkua vaikka laiskanakin, koska muuten ei ole turvaa. Ei ole kenenkään etu, että oma-aloitteisesti palkansaaja ei voi lähteä etsimään toisia töitä tai luomaan omaa uutta työtä.”

Lisäksi Harkimo ehdottaa sunnuntailisien pienentämistä.

”Pienentäisin sunnuntailisät, niin että kaupat, ravintolat ja yritykset voisivat olla auki sunnuntaina.”

Hän helpottaisi myös yritysten verotusta.

”Meidän pitää tehdä niin kuin Virossa, jossa yrityksen tulosta ei veroteta yhtä paljon, jos se palkkaa lisää ihmisiä töihin. Se tuottaa hyvän insentiivin yritykselle ja tuo potkua niiden toimintaan. Järkevä pieni muutos tekee ison vaikutuksen. Siis sen sijaan että taistelemme yleistä yritysveroa alemmaksi ja yritämme isoa ratkaisua, joka ei välttämättä edes toimi toivotulla tavalla”, Harkimo kirjoittaa blogissaan.

Lisäksi Harkimo tukee paikallista sopimista ja ehdottaa, että valtio voisi tarjota esimerkiksi työsopimuksen koeajan ajaksi ilmaiseksi asuntoa hänelle, joka muuttaa toiselle paikkakunnalle töihin.

Antti Rinne sanoi viikko sitten pääministerin haastattelutunnilla, että budjettiriihen ollaan tuomassa uusia työllistämistoimia. Niiden sisältöä hän ei halunnut vielä kommentoida.

Lue myös:

Antti Rinteeltä uusi työllisyystavoite haastattelutunnilla: ”Haluaisin tämänkin porukan motivoida tekemään töitä”

Antti Rinne älähtää ”ei-kuorolle” – ”Joka ikinen kerta oikeisto on vastustanut ja hyökännyt”

Ekonomisteilta synkkä viesti Rinteen hallitukselle: ”Työntekijöitä ei enää löydy maan rajojen sisältä”

Työministeri sanoi ”kepin olevan aina käden ulottuvilla” – Ekonomisti: ”Hallitus pitää vielä kaikki vaihtoehdot auki”