Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo kertoi tällä viikolla Iltalehden haastattelussa luopuvansa bisneksistään. Edellisen kerran Harkimo kertoi jättävänsä yrityselämän huhtikuussa, kun hän erosi kokoomuksesta ja perusti Liike Nyt -nimisen yhdistyksen.

Keväällä Harkimo kertoi myös myyvänsä osuutensa jääkiekkoseura Jokereista. Huhtikuussa hän sanoi, että Jokereilla on uusi omistaja ennen syyskauden alkua. Nyt aikataulu on venynyt loppuvuoteen. Harkimo on sanonut, että Jokereiden uusi omistaja on suomalainen.

Asiakastiedon rekisterin mukaan Harkimolla on vastuuasema 21 yrityksessä, eli hän istuu niiden hallituksissa joko puheenjohtajana tai jäsenenä. Osa yrityksistä, joiden hallituksessa Harkimo istuu, on niin kutsuttuja pöytälaatikkoyhtiöitä, eikä niillä ole toimintaa. Tällainen on esimerkiksi HHH Rakennus.

”Mulla on yksi kaveri, joka just tutkii, miten näitä yrityksiä lopetetaan”, Harkimo sanoo.

Kauppalehti kävi läpi Harkimon yritysten uusimmat tilinpäätökset. Kävi ilmi, että usealla Harkimon yrityksellä ei mene kovinkaan hyvin. Moni tekee tappiota. Esimerkiksi Sipoonranta Oy teki päättyneellä tilikaudella nolla euroa liikevaihtoa ja miljoonan euron tappion. Tällekin yritykselle Harkimo on sanomassa heippa.

”Vuodenvaihteen jälkeen en ole enää Sipoonrannan hallituksessa, eikä mulla ole osakkeita”, Harkimo sanoo.

”Mulla ei ole Sipoonrannasta taloudellista vastuuta yrityksestä. Skanska ja Ilmarinen kantavat taloudellisen vastuun.”

Harkimo istuu myös Vierumäen Lomarinne Oy:n hallituksessa. Mikä yhtiö tämä on?

”Ei sillä ole ollut mitään toimintaa viiteen vuoteen.”

Harkimo istuu myös Lillören-Marina Holdingin -nimisen yrityksen hallituksessa puheenjohtajana.

”Ei silläkään ole mitään toimintaa.”

Miksi sinulla on liuta yrityksiä, joissa ei ole mitään toimintaa?

”Ei niitä yrityksiä niin vaan hävitetä. Ei osakeyhtiötä voi noin vaan lopettaa.

Harkimo haluaa täsmentää, mitä bisneksistä luopuminen käytännössä tarkoittaa. Esimerkiksi sijoitusyhtiö Hjallis Promotion Oy:stä hän ei luovu.

”Olen sanonut, että lopetan työnteon, luovun hallituspaikoista ja keskityn politiikkaan. En ole sanonut, että luovun omistuksistani.”

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

LUE MYÖS: Hjallis Harkimo ja Liike Nyt lähtevät eduskuntavaaleihin – Tällainen on yhdistyksen vaalijärjestelmä