HJK tiedotti keskiviikkona Mika Lehkosuon jatkavan seuran päävalmentajana. Lehkosuon uusi sopimus kattaa kauden 2019.

- Haastattelimme tämän prosessin ja analyysin perusteella neljä varteenotettavinta ehdokasta päävalmentajiksi. Kaksi näistä on ollut kuluneena vuonna päävalmentajana HJK:a UEFA-rankingissa korkeammalla olevassa seurassa, seura kertoo tiedotteessaan.

HJK:n valmennustiimiin tulee muita muutoksia. Jose Riveiro siirtyy FC Interin päävalmentajaksi. Uutena nimenä Klubin valmennustiimiin liittyy Jani Sarajärvi.

Lisäksi HJK:n urheiluorganisaatioon tulee myös muutoksia. Miika Takkulasta tulee urheilu- ja kehitysjohtaja.

Seuran tiedotteen mukaan Takkula keskittyy tehtävässään strategian jalkauttamiseen, laadukkaan arjen luomiseen ja pelaajakehitykseen läpi seurayhteisön.

Akatemian HJK:ssa jalkapallojohtajana toiminut Erkki Valla saa myös hieman erilaisen toimenkuvan. Hän keskittyy jatkossa entistä vahvemmin valmentajien ja pelaajien kenttätyöhön, seuran jalkapallometodologiaan sekä arjen laadun varmistamiseen koko toiminnassa.

Lehkosuo, HJK:n entinen luottopelaaja, tuli HJK:n päävalmentajaksi huhtikuussa 2014, kun Sixten Boström sai potkut. Lehkosuon johdolla HJK voittikin heti tuplamestaruuden ja saavutti syksyllä 2014 myös paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Vuosina 2015 ja 2016 HJK ei voittanutkaan mestaruutta sarjan suurimmasta budjetista huolimatta. Yllättävää oli, ettei seurajohtaja Aki Riihilahti antanut Lehkosuolle potkuja.

Lehkosuon tueksi pestattu Jose Riveiro toi 2017 ja 2018 HJK:n peliin uusia ulottuvuuksia. Lehkosuo onnistuikin luotsaamaan HJK:n mestaruuksiin, mutta europelien karsinnoissa tulostaso jäi laihaksi.

Lehkosuon lähtöä pidettiin varmana, joten yllättävää oli, että mies saikin jatkaa hommassaan. Fanien piirissä jatkosopimus onkin otettu vastaan ristiriitaisin tuntein.

Kritisoijien mielestä Lehkosuon taktinen osaaminen ei riitä. On irvailtu, että Lehkosuon oli pakko jäädä HJK:hon, koska hän ei kelvannut muualle.

Lehkosuo onkin aika erikoisessa haasteessa. Suomessa HJK on resursseiltaan ylivoimainen, mutta europeleissä merkittävä altavastaaja.

Nykyisillä resursseillaan HJK on kaukana paikasta Europppa-liigan lohkovaiheesta. Vuoden 2014 lohkovaiheen paikka oli kertomus merkittävästä ylisuorittamisesta, joka harvoin toistuu.

Riihilahden johtama HJK:n seuraorganisaatio voi katsoa peiliin. Puhutaan HJK:n nostamisesta pohjoismaiseksi huippuseuraksi, mutta projekti on yhä vaiheessa. Tällä kaudella HJK näyttäisi tuotteena astuneen taaksepäin ainakin yleisömääriä tarkastellessa.