Hoitajien palkat ovat pöydällä kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa, jotka alkoivat tiistaina.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on kertonut huolensa siitä, että hoitajia lähtee Suomesta paremman palkan vuoksi Ruotsiin ja Norjaan.

Tehyn ekonomisti Ralf Sund kertoo, että Norjassa sairaanhoitajan kokonaispalkka on noin 5 000 euroa kuussa, Ruotsissa 3 500–4  000 euroa kuussa ja Suomessa noin 3 000 euroa. Ostovoimakorjattuna tehty maiden palkkojen vertailu kuitenkin tasoittaa eroja.

”Ero ei ole kuitenkaan niin iso. Norjassa on korkeampi hintataso. Ero on oikeasti noin 15 prosenttia norjalaisen sairaanhoitajan eduksi”, Sund sanoi.

Sundin mukaan ero on noin 15 prosenttia myös ruotsalaishoitajien eduksi suomalaisiin hoitajiin verrattuna.

LUE MYÖS:

Kunta-alan työnantajajärjestö Kuntatyönantajien mukaan sairaanhoitajan keskiansio oli viime vuonna Suomessa 3 163 euroa kuussa. Kuntatyönantajista kerrottiin Talouselämälle, ettei siellä olla lähdetty vertailemaan pohjoismaiden hoitajien palkkoja, koska tapa laskea ansiot vaihtelee eri maissa.

Hoitoalan ammattiliitot Tehy ja SuPer vaativat hoitohenkilöstön kymmenenvuotista palkankorotusohjelmaa.

Tehyn ja Superin mukaan naisvaltaisen sote-alan tehtäväkohtaisia palkkoja pitää nostaa 1,8 prosenttiyksikköä ”miesvaltaisten alojen palkkoja enemmän joka vuosi kymmenen vuoden ajan”.

Kuntatyönantajien mukaan hoitajien vaatimusten täyttämiseen ei ole rahaa ja korotus maksaisi kahdeksan miljardia euroa.

Sundin mukaan eräs seikka on saanut liian vähän huomiota keskustelussa hoitajien palkoista.

”Työn tuottavuuden kasvusta on ammennettu teollisuudessa ja sillä on maksettu palkankorotukset”, Sund kertoi.

Sundin mukaan sama mekanismi pitäisi saada vahvemmaksi julkisella sektorilla.

”Tuottavuus pitäisi saada mukaan maksamaan tasa-arvoerää. Sote-ratkaisun ideana oli lisätä tuottavuutta. Poliitikot epäonnistuivat ja sairaanhoitajat pantiin maksamaan.”

LUE MYÖS: