STTK:hon kuuluvat hoitajaliitot, sairaanhoitajien Tehy ja lähihoitajien Super ilmoittavat uudesta työtaistelusta.

Molemmat liitot kertovat aloittavansa vuoronvaihtokiellon maanantaina 22.10.2018. Vuoronvaihtokielto kestää 4. marraskuuta asti. Virkasuhteisia se ei koske.

Vuoronvaihtokiellon aikana tehyläiset eivät vaihda työvuoroa työnantajan aloitteesta, mutta ylityötä voi työntekijän suostumuksella tehdä. Mielenilmaisun aikana superilaiset tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät jousta vuoronvaihdoilla. Työnantajan aloitteesta tehtäviin vuoronvaihtoihin ei suostuta.

”Työnantajilta saattaa tulla pääluottamusmiehille ja luottamusmiehille kutsuja keskusteluihin suojelutyöstä ja lakkorajoista. Vuoronvaihtokielto ei ole sellainen toimenpide, jossa täytyisi sopia näistä toimista”, Super tiedottaa.

Työtaistelullaan liitot vastustavat hallituksen aikeita helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallitus on tuonut asiasta ja työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskuntaan, mutta varsinaista esitystä ei vielä ole.

Tehyn mukaan hallituksen hanke iskee etenkin naisvaltaisiin aloihin, joilla ei ole työehtosopimusten tuomaa irtisanomissuojaa, ja se heikentää naisten työmarkkina-asemaa.

”Jos tämä menee läpi, pelkäämme, että linja jatkuu ja samat heikennykset tulevat jatkossa uhkaamaan myös isompien yritysten työntekijöitä”, arvioi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Super on Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ammattiliitto, johon kuuluu noin 90 000 jäsentä. Tehy on on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö, jolla on noin 160 000 jäsentä.

Tänään Julkisten alojen JHL ilmoitti myös kahden päivän lakosta, joka alkaa maanantaina 22.10.2018. Lue lisää: Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

LUE MYÖS:

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”