Hoitajille vaaditaan selkeitä palkankorotuksia kesken työehtosopimusneuvottelujen. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja maamme suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy katsovat, että hoitajat ovat palkkakuopassa.

Neuvotteluissa kunta-alan ja yksityisen sektorin uusista työehtosopimuksista on alkanut tänään loppurutistus. Neuvotteluista on etukäteen odotettu hankalia. Hoitajiin sovelletaan nykyisin kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta, joskin SuPer ja Tehy vaativat jälleen omaa sopimusta.

– Hoitajien palkalla on vaikea tulla toimeen. Toimeentuloa joudutaan täydentämään jopa verovaroin maksettavalla sosiaaliturvalla. Veronmaksajat ottavat vastuuta, joka kuuluu työnantajille, SuPer ja Tehy katsovat yhteisessä tiedotteessaan.

–Taantuman aikana toteutettujen säästöjen on käännyttävä nousukaudella ostovoimaa parantaviksi palkankorotuksiksi. Työntekijöiden luottamus työnantajasektoriin on kärsinyt voimakkaasti, sillä joustoa tapahtuu vain yhteen suuntaan.

SuPer ja Tehy vaativat palkankorotusten lisäksi julkisen sektorin lomarahaleikkausten kompensoimista ja julkisen sektorin hoitajille omaa sopimusta. Lomarahaleikkaukset hiertävät liittojen jäsenkuntaa, samoin liian pieni palkka, joka ei vastaa työn kuormittavuutta. Valinnanvapauden lisääntyminen sote-palveluissa herättää liitoissa huolta.

Yksityisen sektorin ongelmina ovat tiedotteen mukaan palkkakuopan lisäksi tes-shoppailu, palkkapoljenta ja nollasopimukset sekä muut epätyypilliset työsuhteet. Suuret sote-alan yritykset ovat ryhtyneet laajamittaisesti heikentämään henkilöstön työehtoja ja palkkausta.

–Yksityisen sektorin ongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti kuntien ulkoistaessa palveluitaan. Yritykset pyrkivät nykyään järjestelmällisesti ja tietoisesti polkemaan työntekijöiden palkat siirtymätilanteissa vähimmäispalkkatasolle tavoitteenaan mahdollisimman suuret voitot yritysten omistajille.

Syksyllä alkaneella liittokierroksella on tähän mennessä sovittu noin puolen miljoonan suomalaisen työehdoista. Tämän kuun loppuun mennessä pitäisi sopia vielä lähes 1,5 miljoonan palkansaajan työehdoista, kun monien työehtosopimusten voimassaolo päättyy. Suuntana palkankorotusten tasosta on pidetty metalli- ja teknologiateollisuuden syksyn sopua siitä, että palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana 3,2 prosenttia.