Oppositiopuolueiden perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajat lyttäävät kovin sanoin Sanna Marinin (sd) hallituksen maanantaina julkistamaa lisäbudjettia, joka on suuruudeltaan ennätykselliset 5,5 miljardia.

”Kenellekään ei oikeasti voinut tulla yllätyksenä, että hallitus, joka ei osaa pidätellä normaaliaikoinakaan, ottaa tapin kokonaan irti poikkeusaikana. Huh, hirvittää sen seuraavan hallituksen sarka!” tviittaa perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.

Perussuomalaisten Vilhelm Junnila moittii ajattelemattomuutta tulevien sukupolvien tilanteesta:

”Punavihreä keskustahallitus vetää valtion budjetin niin kuralle, että päästään EU:n tulevissa velkapaketeissa jo saamapuolelle. Lisäbudjetissa 5,5 mrd ja lisävelanotto tänä vuonna 18,8 mrd. Tässä ei ajatella tulevia sukupolvia: ensin törsätään ja sitten korotetaan veroja”, Junnila tviittaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuu ”holtittomasta rahalingosta”.

”Lisätalousarviolla piti hoitaa koronakriisiä, mutta siitä tulikin holtitonta rahanjakoa. Nuoret sukupolvet joutuvat maksamaan tämän tuhlailun korkeampina veroina ja kasvavana velkana. Tätä vastuutonta rahalinkoa emme voi hyväksyä, vaan suuntaa on muutettava”, Orpo tviittaa.

”Valtio ottaa tänä vuonna vähintään 18,8 miljardia uutta velkaa. Se tekee jokaista työssä käyvää kohti 7500 euroa uutta velkaa. Kauanko sinulta kestäisi tuon 7500 euron lainan lyhentäminen omasta pussistasi?” kysyy kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.

Moni kokoomuslainen nostaa esiin luvun 18,8 miljardia eli tänä vuonna otettavan uuden velan määrän. Niin myös Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov.

”Siis 18,8 mrd €. Lisäbudjetissa rahaa lentää oikealle ja vasemmalle. Koronakulujen ja elvytystoimien lisäksi kaikkea pikkusälää. Ei rakenneuudistuksia. Tää homma lähtee ihan lapasesta”, Sazonov äimistelee.

”Hallituksen sulle-mulle rahanjako ei vaadi minkäänlaista taitoa tai osaamista. Lapsikin osaa kyllä jakaa rahaa eri suuntiin. Vaan lapsille hallitus onkin varannut maksajan roolin. Vastuutonta toimintaa”, tylyttää kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra.