Helsingin Sanomien Kuukausiliite julkaisi tänään maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) haastattelun, jonka kysymykset oli koottu maahanmuuttokriittisten keskustelupalstalta Hommaforumilta.

Hommaforumin perustaja ja sivuston haltija Matias Turkkila kertoo Uudelle Suomelle olevansa tyytyväinen Thorsin vastauksiin.

- Meidän pitkäaikainen aikomuksemme on ollut saada Thors Hommaforumin tentittäväksi, ja nyt Helsingin Sanomat nappasi idean, Turkkila paljastaa.

- Arvostan sitä, että Thors on vastannut nimimerkillä esitettyihin kysymyksiin, hän jatkaa.

Kritiikittä Thors ei kuitenkaan selviä. Turkkila epäilee maahanmuuttoministerin vastauksien perusteella, että maahanmuutossa kaikki ei ole sujunut niinkuin Thors on aikonut. Vastauksissaan Thors sortuu Turkkilan mielestä myös yleistyksiin ja kaunisteluun.

- Esimerkiksi kysymykseen pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden työllistymisestä Thors antaa ratkaisuksi yrittäjyyden. Harmillisen harvan kohdalla näin näyttäisi kuitenkin käyvän. Yrittäjyys on raskasta nykypäivän Suomessa - voin sanoa sitä itsekin kokeilleena. Vielä raskaampaa se on, jos ei osaa kieltä tai ei tunne aluetta, Turkkila pohtii.

Suurimman rintamaeron Hommaforumin perustaja löytää Thorsin kommentista, jossa ministeri kertoo Suomessa olevan "niitä, jotka ajattelevat, että meillä on oma hyvinvointivaltiomme eikä siitä riitä muille kuin suomalaisille" viitaten epäilemättä jyrkkiin maahanmuuttokriitikoihin.

- Ajatus, että suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan resursseja käytetään muiden auttamiseksi ei ole väärä, enkä minä sitä vastusta. Kuitenkin se mittakaava, jolla ministeri Thors tätä haluaa tehdä on liian suuri, Turkkila toteaa.

Turkkila selittää, että Thorsin ajama linja, joka edustaa "jos ei nyt rajat auki, niin lähellä sitä" olevaa kantaa on hänelle huomattavasti "rankempaa tavaraa" kuin maahanmuuttokritiikki. Turkkilalle maahanmuuttokritiikki tarkoittaakin ennenkaikkea varovaisuutta.

Thorsiin henkilöityy Turkkilan mukaan kaikki se, "mitä maahanmuuttokriitikot" pitävät sellaisena, mitä ei pitäisi tavoitella. Juuri näiden näkemyserojen vuoksi Turkkila on toivonut keskustelua Thorsin ja Hommaforumilaisten välille.

- En ole koskaan ollut sellaisessa keskustelussa, jossa ei lopulta olisi päädytty yhteiseen konsensukseen.

- Molemmat osapuolet varmasti syyllistyisivät vakiolauseiden käyttöön - sinisilmäisyyttä sun muuta - mutta mitä nopeammin osapuolet saataisiin keskusteluyhteyteen, sitä nopeammin myös mustavalkoisuudesta päästäisiin eroon, Turkkila jatkaa.

Turkkilan mielestä Thors kuitenkin ummistaa tahallaan korvansa, eikä tämä ole valmis kuuntelemaan kritiikkiä. Turkkila on jo "muutaman vuoden" ajan ollut sitä mieltä, että Thorsin pitäisi erota maahanmuuttoministerin paikalta. Ajatuksineen hän ei ole yksin. Samaa vaati tänään lauantaina myös Perussuomalaisten puoluehallitus.

Lue täältä, miten ministeri Thors vastasi Uuden Suomen lukijoiden maahanmuuttoa koskeviin kysymyksiin runsas vuosi sitten.