Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kirkosta lähti vuonna 2010 kaikkiaan 80 612 henkilöä.

Kirkosta eroaminen kasvoi poikkeuksellisen runsaasti lokakuussa TV2:n esittämän Homoillan jälkeen. Eniten kirkon jättäneitä oli suurissa kaupungeissa ja suhteellisesti eniten osassa Helsingin ja Tampereen seurakuntia. Edellisenä vuonna kirkosta erosi 43 650 suomalaista, joten Homoillan vaikutus on ollut merkittävä.

- Ilman tv-ohjelman vaikutusta kirkosta eronneiden määrä olisi pysynyt vuoden 2009 tasolla, arvioi Kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Harri Palmu.

Ilmiö kuitenkin toimi myös toiseen suuntaan. Kirkkoon liittyi vuonna 2010 yhteensä 13 816 uutta jäsentä. Liittyneiden määrä oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin, ja se ylitti edellisvuoden ennätyksen, joka oli 12 195. Jäseniksi kastettiin 47 943 lasta päättyneen vuoden aikana (vuonna 2009 kastettuja 48 494).

Tiedot ovat väestörekisterikeskuksen ennakkotietoja 30.12.2010. Luvut vahvistetaan helmikuussa. Vahvistetut luvut tulevat jonkin verran muuttumaan. Esimerkiksi kirkosta eronneiden luku noussee lähes kahdella tuhannella hengellä.

Harri Palmun mukaan kaiken kaikkiaan kirkosta eroamisessa ei ole ensisijaisesti kysymys suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta vaan ajan kypsymisestä.

- Tutkimustemme mukaan suurimman ryhmän eroajista ovat muodostaneet 1970-luvulta asti 18–24-vuotiaat kaupungissa asuvat. Ennen puhuttiin uskonnollisesta elämästä vieraantuneista. Oikeampi ilmaisu lienee, ettei kirkkoa ole koettu henkilökohtaisesti riittävän merkitykselliseksi. Silti myös protestierot, joko siksi että kirkko on joissakin asioissa koettu liian konservatiiviseksi tai liberaaliksi, ovat lisääntyneet. Lisäksi pienelle osalle jäsenistä riittää mikä tahansa kimmoke siihen, että eroaa kirkosta, Palmu sanoo.

TV2:n Homoilta käynnisti valtaisan keskustelun kirkon nykytilasta. Uuden Suomen heti Homoillan jälkeen julkaisema uutinen kirkosta eroamisista nousi koko vuoden 2010 luetuimpien juttujen joukkoon.

Homoillan jälkimainingeissa kristillisdemokraattien jäsenmäärä on kasvanut huimasti.