Kohun herättäneen Älä alistu -kampanjan seurauksena kirkko voisi sulkea rahahanansa homoseksuaalisuutta vastustavilta ryhmiltä. Näin pohtii Uuden Suomen haastattelussa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa tutkijana toimiva Ville Jalovaara.

- Kirkon varoja menee nuorisotyöhön, myös hyvään ja tärkeään nuorisotyöhön. Nyt joudutaan miettimään sitä, lopetetaanko radikaalien järjestöjen tuekeminen rahallisesti. Se on yksi keino, Jalovaara sanoo.

Samanlaisia ajatuksia on jo herännyt aiemminkin. Esimerkiksi Nurmon seurakunnan pastori Henna Salo sanoo Fleim-nuorisomedian haastattelussa varmistavansa, että hänen seurakuntansa yhteistyö Älä alistu -kampanjassa mukana olevien herätysliikkeiden kanssa loppuu.

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Petri Sarvamaa kritisoi blogissaan sitä, että veronmaksajien rahaa menee Älä alistu -kampanjassa mukana olevien herätysliikkeiden toimintaan.

Kirkon johto on korostanut Älä alistu -kampanjasta nousseen kohun yhteydessä tarvetta vuoropuheluun kirkon radikaalien ja vapaamielisten välillä ja sanoutunut irti kampanjasta.

Tilanne muistuttaa viimesyksyistä TV2:n Homoiltaa seurannutta kohua. Homoiltaa seurasi valtava eroaalto kirkosta. Jalovaaran mielestä homoseksuaalisuuden vastaisilla ajatuksilla polarisoidaan tahallaan kirkkoa.

- Tämä [kampanja] on tietoista provosointia. Tuntuu, että radikaalit haluavat pysyä osana kansankirkkoa, mutta kuitenkin tuovat esille näitä kantojaan. Toinen puoli selvästi hakee polarisoitumista tässä asiassa, Jalovaara sanoo.

Jalovaaran mielestä radikaalien järjestöjen pitäisi itsekin miettiä, kannattaako heidän toimia luterilaisen kansankirkon piirissä.

Kiistassa ollaan kuitenkin pattitilanteessa, koska järjestöillä ei ole ollut halua irrottautua kirkosta. Radikaali liike olisi sekin, että kirkon johto erottaisi tietyt ryhmät kansankirkosta.

Kirkosta eroamiset ovat lisääntyneet selvästi Älä alistu -kampanjan tultua julkisuuteen. Jalovaaran mielestä kirkosta eroamispiikit ovat haitaksi kirkon julkikuvalle ja käytännön toiminnalle.

- Jos tämä [eroaminen] jatkuu, se vaikeuttaa seurakuntien toimintaa, koska vaikuttaa toimintavaroihin, Vuosaaren seurakuntaneuvostossa istuva Jalovaara sanoo.

- Kirkosta eroamiset myös eskaloituvat, kun nuoret eroavat eikä heidän lapsiaan enää kasteta kirkon jäseniksi. 10 vuoden päästä voi olla ihan eri tilanne kuin nyt.

Jalovaara on teologian tohtori. Hän on myös Vuosaaren demarien puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunnan jäsen.