Kansanedustaja Lasse Männistön (kok.) mukaan puoluerajat ylittävä kansanedustajien ryhmä julkisti tänään lakialoitteen tasa-arvoisen avioliittolain säätämiseksi.

Aloitteessa esitetään avioliittolain muuttamista niin, että vastedes naimisiin voisivat mennä myös samaa sukupuolta olevat parit. Samalla mahdollisuus solmia uusia rekisteröityjä parisuhteita päättyisi.

Aloitteessa ei esitetä muutoksia uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen. Kirkoilla säilyisi siis nykyiseen tapaan mahdollisuus päättää siitä, keitä ne katsovat voivansa vihkiä.

Aloitteen allekirjoitti ensimmäisenä suurimman eduskuntaryhmän kokoomuksen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Sosialidemokraatteja edustaa puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Vasemmistoliitosta, Vihreistä ja RKP:stä aloitteen ensimmäisinä allekirjoittivat puheenjohtajat: kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ympäristöministeri Ville Niinistö sekä puolustusministeri Stefan Wallin.

Aloitteen ja ensimmäisten allekirjoittajien julkistamisen jälkeen alkaa muiden kansanedustajien nimien kerääminen. Syksyn aikana järjestetään myös seminaari, jossa käsitellään tasa-arvoista avioliittolakia eri näkökulmista.

Männistö kertoi Uudelle Suomelle heinäkuussa, että hän olisi valmis harkitsemaan tilapäisen valiokunnan perustamista lain läpiviemiseksi. Tärkeintä Männistölle alkuvaiheessa on kuitenkin sadan allekirjoituksen saaminen lakialoitteelle.

– Minun mielestäni on selvä, että jos tuon lakialoitteen allekirjoittaa yli sata kansanedustajaa, niin se on silloin selkeä tahdonilmaisu sille, että eduskunnan enemmistö haluaa tämän asian äänestykseen suureen saliin. Toissijaista on se, että kuinka tämä teknisesti etenee, ja mikä tämä proseduuri on, Männistö kommentoi tuolloin.

Sukupuolineutraalin avioliiton takana ovat kaikki muut hallituspuoleet paitsi kristillisdemokraatit. Eduskunnasta jättäytynyt kristillisdemokraattien Bjarne Kallis arvioi kesäkuussa, että hallituskumppanit nöyryyttivät puolueen puheenjohtajaa Päivi Räsästä sopimalla keskenään edistävänsä sukupuolineutraalia avioliittolakia. Kristillisdemokraatit vastustavat asiaa.