Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen on tuomittu sakkorangaistukseen palvelusrikoksesta, joka liittyi kohuttuun Lemmenjoen harjoitukseen. Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa tänään tiistaina.

Syyttäjä vaati Eskeliselle rangaistusta siitä, ettei hän aloittanut viipymättä tutkintaa Lemmenjoen tapahtumista. Eskelinen toimi Lemmenjoen harjoitusta johtaneen Karjalan lennoston komentajan Markus Päiviön kurinpitoesimiehenä ja oli tietoinen tämän harjoituksen aikaisesta käyttäytymisestä.

LUE MYÖS: Puolustusministeri Kaikkonen ärähti Ylellä: ”Tämän sortin ryyppääminen ei kuulu Puolustusvoimiin”

Hovioikeus toteaa, että Eskelinen kuuli tapahtumista jo 24.9.2017. Hän teki kuitenkin pyynnön esitutkinnan aloittamisesta vasta 18.12.2017, ja hovioikeus arvioi, että ”Eskelinen ei olisi tuota tutkintapyyntöä tehnyt, jollei puolustusvoimien asessori olisi ollut häneen yhteydessä ja kehottanut käynnistämään esitutkinnan”. Hänen katsottiin toimineen tahallisesti.

Eskelisen katsottiin syyllistyneen palvelusrikokseen, josta hänet tuomittiin 30 päiväsakon rangaistukseen. Tämä tarkoittaa 1700 euron sakkoa.

Myös Karjalan lennoston ex-komentaja Päiviö sai tuomion toiminnastaan Lemmenjoen harjoituksessa. Hänen katsottiin syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttöön, palvelusrikokseen ja kunnianloukkaukseen. Hänet tuomittiin 60 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Hovioikeuden mukaan Päiviö oli muun muassa kutsunut lennoston henkilöstöä "homorunkkareiksi", Nurmeksen kaupunginjohtajaa "Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi" ja lennoston esikuntapäällikköä "munattomaksi". Oikeuden mukaan hän oli näin kohdellut alaisiaan nöyryyttävästi ja käyttänyt asemaansa väärin. Lisäksi Päiviö oli ollut harjoituksen aikana osan aikaa niin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli alentunut.

LUE MYÖS:

HS: Puolustusministeri keskusteli Sauli Niinistön kanssa – presidentti halusi tietoa Lemmenjoen tapahtumista

Lemmenjoen tapahtumat: Ilmavoimat käytti 9600 € – ostoslistalla Jaloviinaa, Ifolor-kuvakirjoja ja hautakynttilä