Hongkong

Kiinan erityishallintoalueella 21. viikkoa jatkuvat mielenosoitukset aloittanut lakiesitys on vedetty pois käsittelystä. Käsittely tapahtui ilman äänestystä ja debattia aikaisin keskiviikkona aamulla Suomen aikaa.

Lakiesitys rikollisten luovuttamisesta Manner-Kiinaan tuomiolle oli tarkoitus vetää pois jo viime keskiviikkona, mutta opposition häiriköityä toistuvasti viime keskiviikon istuntoa, jouduttiin istunto tuolloin keskeyttämään .

Lisäksi talouslehti Financial Timesin saamien tietojen mukaan Manner-Kiinan hallinto kaavailee Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin erottamista. Nimettömänä pysyttelevät lähteet kertoivat lehdelle, että Lam korvattaisiin toisella virkamiehellä virkakauden loppuun, jonka olisi määrä päättyä vasta vuoden 2022 kesällä.

Lamista on tullut epäsuosituin hallintojohtaja sitten Hongkongin luovuttamisen Britannialta takaisin Kiinalle 1997. Lamia on taas Manner-Kiinan suunnasta syytetty siitä, ettei tämä kykene hallitsemaan väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia.

Erityishallintoalueasemastaan huolimatta Hongkongin hallintojohtajan eli hallinnon korkeimman virkamiehen erottaminen ja nimittäminen vaatii Kiinan presidentin hyväksynnän. Levottomuudet Hongkongissa on nähty Pekingin kannalta ongelmallisiksi, sillä ne asettavat kansainvälisesti näkyvän haasteen kommunistiselle puolueelle.

Toisaalta, hallintojohtajan erottaminen aiheuttaa poliittisen riskin Pekingille. Mielenosoittajat ovat vaatineet mielenosoitusten alusta asti Lamin eroa, joten näin toimiminen saattaa antaa viestin siitä, että Manner-Kiinan hallinto taipuu mielenosoittajien tahtoon.

Tästä lakiesityksessä oli kyse

Rikollisten luovuttamista Manner-Kiinaan koskenut lakiesitys tuotiin alun pitäen Hongkongin lainsäädäntöelimeen sillä perusteella, että hongkongilainen mieshenkilö murhasi raskaana olleen tyttöystävänsä Taiwanissa. Koska mieshenkilö ehti takaisin Hongkongiin ennen kiinnijäämistään, ei häntä voida nykyisen lainsäädännön puitteissa viedä oikeuden eteen.

Mieshenkilö vapautettiin vankilasta keskiviikkona aamulla Hongkongin aikaa. Hän on ollut vangittuna epäiltynä rahanpesusta edelliset 18 kuukautta. Mieshenkilö pyysi syvästi anteeksi tekemisiään uhrien omaisilta poistuessaan vankilasta.

Mieshenkilö ilmoitti viime viikolla antautuvansa itse vapaaehtoisesti Taiwanin poliisille, mutta Taiwanin hallinto ilmoitti ettei rikollisen vastaanottaminen tässä tapauksessa ole yksiselitteistä. Taiwanin hallinto kertoi lähettävänsä poliiseja hakemaan mieshenkilön Taiwaniin, mutta Hongkongin hallinto kieltäytyi tästä vedoten siihen, ettei Taiwanilla ole laillista oikeutta toimia näin kaupungissa.

Lakiesityksen virallinen poisveto ei tule rauhoittamaan mielenosoituksia, sillä mielenosoittajien vaatimukset ovat jo kuukausia sitten kohdistuneet Hongkongin ja Manner-Kiinan hallintoja kohtaan. Mielenosoituksia on suunnitteilla tulevalle viikonlopulle, minkä lisäksi suuria yleisötapahtumia on peruttu jopa joulukuun alusta, mistä voi päätellä Hongkongin viranomaisten varautuvan niiden jatkumiseen.