”Keep peace!”

Tällaiseen tervehdykseen Donald Trump ja Vladimir Putin voivat törmätä saapuessaan Helsinkiin maanantain tapaamistaan varten.

Kehotus ei tässä tapauksessa ole suoranainen poliittinen mielenilmaus, vaan sanaleikki kippis-sanasta.

Kyseessä on Hotel Kämpin tempaus huipputapaamisen kunniaksi. Hotelli nosti keskiviikkona julkisivuaan vasten bannerin, jonka on tarkoitus toivottaa valtiojohtajat ja muut ulkomaiset vieraat tervetulleiksi Suomeen ja Helsinkiin.

Kämp Collection Hotelsin toimitusjohtaja Laura Tarkka kertoo tiedotteessa, että yritys halusi kehittää tapaamisen ympärille teeman, joka herättää huomiota kansainvälisissä vieraissa.

–Markkinointimme kärkenä on ollut jo pidempään tunniste #reasontocometohelsinki, joka sopii hyvin tähänkin suurvaltojen tapaamiseen, Tarkka sanoo tiedotteessa.

Hotel Kämpin käyttämä Keep peace -huudahdus liittyy yhteen legendaan kippis-toteamuksen taustalta. Maljannostossa käytetyn kippiksen tausta on epäselvä, mutta Wikipedian mukaan sen tarina juontaa 1000-luvulle.

Wikipedia kertoo seuraavasti:

Eräs legenda kertoo suomalaisten laivanrakentajien saapumisesta Englannin maaperälle 1000-luvulla. Ensitöikseen janoiset laivanrakentajat hakeutuivat kievariin, eikä aikaakaan, kun meininki alkoi olla turhankin railakasta. Paikallinen kyyppari lupasi jatkaa anniskelua poppoolle vain sillä ehdolla, että suomalaiset lupaavat olla rauhassa: ”Keep peace on earth”. Keep peace toistelivat suomalaiset toisilleen sammaltaen ja pian fraasi saikin muodon "kippis".

Kielenhuoltoon erikoistunut Kielikello-lehti taas on arvionut kippis-sanan juontuvan saksan kippen-verbistä, joka tarkoittaa muun muassa "juopotella" tai "kallistaa lasia". Taustalla voi olla myös tuoppia tai kippoa tarkoittava kippi-sana.

Hotel Kämpin mukaan Keep peace -kehotus on tarkoitus lausua pilke silmäkulmassa.

Toimitusjohtaja Tarkka ei kommentoi, yöpyvätkö Trump ja Putin ketjun hotelleissa.

Lähde: Markkinointi&Mainonta