Jääkiekon SM-liigaseurojen resursseissa on paljon eroja. On ollut perusteltua esittää uhkakuvia, että HIFK, Kärpät, Tappara ja TPS karkaisivat resursseillaan omille teilleen.

Tänä keväänä mestaruutta juhlii kuitenkin HPK. Siitäkin huolimatta joukkue voitti mestaruuden, vaikka sen pelaajabudjetti oli vasta Liigan kymmenenneksi suurin.

HPK lähti kauteen 1,75 miljoonan euron pelaajabudjetilla. HIFK:n pelaajabudjetti 3,25, JYPin 2,65, Kärppien 3,0 ja Tapparan 2,75 miljoonaa euroa. Harva HPK:n ulkopuolella uskoi, että HPK voisi voittaa mestaruuden.

HPK osoitti, että erinomainen valmentaja, moderni pelitapa, loistava joukkuehenki ja piilossa olleen pelaajapotentiaalin hyödyntäminen auttaa yhä raharikkaiden joukkueiden lyömiseen.

HPK voitti Kärpät seitsemännessä finaalissa. Jossittelun varaa jäi tietysti Aleksi Heponiemien jatkoerässä saamasta jäähystä, jonka aikana HPK teki voittomaalinsa. Mutta tasaisissa playoff-sarjoissa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja pomput ratkaisevat. Viime kädessä tuurikin auttaa.

Kukaan ei voi väittää, etteikö HPK olisi mestaruuttaan ansainnut. Joukkueiden valmentajat, Kärppien Mikko Manner ja HPK:n Antti Pennanenkin olivat kuudennen finaalin jälkeen sitä mieltä, että seitsemäs peli on upealle finaalisarjalle upea päätös, jossa voi käydä ihan miten tahansa.

SM-liigassa urheilutoimenjohtajat kuittaavat tunarointinsa usein valmentajapotkuilla. HPK:n seurajohdolle kiitokset kuuluvat siitä, ettei Pennanen vuosi sitten saanut kenkää. HPK oli jäänyt runkosarjassa sijalle 12 ja Pennasen ”väitetylle neroudelle naureskeltiin”.

Nyt kukaan ei kyseenalaista Pennasen neroutta. Hän sai tällä kaudella oppinsa perille ja otti pelaajistaan enemmän irti kuin pelaajat itsekään tuskin uskalsivat odottaa. Kliseisesti sanottuna HPK oli ennen kaikkea joukkue sillä isolla J:llä.

SM-liigaa jo 20 vuotta sitten tahkonnut Arto Laatikainen edusti Filip Riskan ohella kokemusta ja toi puolustukseen tarvittua johtajuutta. Jo menetettynä ikuisena lupauksena pidetty Niclas Lucenius pääsi HPK:ssa todelliseen potentiaaliinsa. Myös Teemu Turunen, Jere Innala ja Petteri Nikkilä nousivat pelaajina aivan uudelle tasolle.

Nuorten maailmanmestaruutta viime tammikuussa Vancouverissa voittamassa ollut hyökkääjä Valtteri Puustinen on hänkin hyvä esimerkki pelaajasta, joka Pennasen komennossa meni valtavasti eteenpäin. KalPassa Puustista ei aikoinaan pidetty merkittävänä lupauksena, mutta HPK:n organisaatiossa hän kasvoi sellaiseksi. Tällä kaudella Puustinen oli voittamassa kahta mestaruutta.

Mestaruuteen tarvitaan tietysti loistavaa maalivahtipeliä. Sitä HPK:lle toi Emil Larmi. Vuoden 2016 nuorten MM-kultajoukkueen kolmosveskarilla voi olla edessään merkittävä NHL-ura.

Kotimaisen jääkiekon kevät 2019 jää historiaan Pennasen keväänä. Pennanen jatkaa HPK:n valmentajana vielä ensi kauden. Vuosina 2020-22 hän on sopinut toimimisesta Nuorten Leijonien päävalmentajana.