Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää mielenkiintoisena ex-puolustusministeri Elisabeth Rehnin ajatushautomon ehdotusta kansalaispalveluksen eli uudenlaisen asevelvollisuuden ulottamisesta myös ahvenanmaalaisiin. Hän kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Niinistö on aiemmin itse ehdottanut, että asevelvollisuudesta vapautetut ahvenanmaalaiset tulisi velvoittaa siviilipalvelukseen. Tätä vastustivat muun muassa Ahvenanmaan kansanedustaja sekö Aseistakieltäytyjäliitto, jonka mukaan Niinistön ehdotus tähtäsi Ahvenanmaan demilitarisoidun aseman heikentämiseen.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu vuodesta 1856. Niinistön mukaan ahvenanmaalaiset ovat viime aikoina ”heränneet todellisuuteen, kun turvallisuusympäristö on muuttunut”. Hänen mukaansa alueen aseman uudistamisesta on tehty aloitteita, joita Ahvenanmaalla on pohdittu eikä tyrmätty.

– Suomen tehtävänä on puolustaa Ahvenanmaata kriisin uhatessa ja kriisin aikana. Onhan se melkoinen kilpajuoksu Ahvenanmaalle, kun tilanne tulee päälle. Meillä on siihen joukot ja kalusto valmiina, mutta ei se demilitarisointi ainakaan helpota Ahvenanmaan puolustamista, Niinistö sanoo.

Puolustusministeri on pitänyt tiiviistä yhteyttä ruotsalaiskollegaansa Peter Hultqvistiin maiden puolustusyhteistyön lisäääntyessä.

– Luulen, että on myös Ruotsin intressissä pitää Ahvenanmaan asemaa esillä, Niinistö sanoo Helsingin Sanomille.

Elisabeth Rehnin ehdotuksessa kansalaispalvelus koskisi koko ikäluokkaa eli myös naisia.