Keskusrikospoliisi tutkii valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä, jonka ilmiantoi rikosvyyhdessä ryvettyneen Jari Aarnion alaisen sisko, kertoo Helsingin Sanomat. Nissistä epäillään lehden mukaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjälaitos hankki vuosina 2007–2015 yhteensä yli 74 000 eurolla koulutuksia yritykseltä, jossa ylimmän syyttäjän Nissisen veli on hallituksen puheenjohtajana. Nissinen oli päättämässä hankinnoista. Hänen ei kuitenkaan epäillä saaneen itselleen hyötyä, vaan olleen huolimaton.

Nissinen myöntää lehdelle menetelleensä virheellisesti, mutta jättää muiden päätettäväksi, onko kyseessä ­rikos.

–Totean kuitenkin, että hallinnollinen menettelyvirhe ja virkarikos ovat kaksi eri asiaa, Nissinen sanoo lehdelle.

Tutkintapyynnön tapauksesta teki Ruotsissa asuva suomalainen nainen, joka on lehden mukaan Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion ”oikean käden” Mikael Runebergin sisko. Runeberg sai käräjäoikeudessa 3,5 vuotta vankeutta ja hänet määrättiin menettämään virkansa.

Nissinen on hakenut oikeusministeriöstä palkatonta virkavapaata, koska ei katso voivansa hoitaa virkaansa esitutkinnan aikana. Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Erkki Rossi arvioi, että tutkinta valmistuu toukokuun loppuun mennessä.

Rossin mukaan Suomen Kuvalehden juttuun yhdistämää apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalsketta ei ainakaan tässä vaiheessa ole syytä epäillä rikoksesta. Kalske oli mukana koulutushankinnoissa. Poliisihallitusta oli pyydetty tutkimaan häntä avunannosta sillä perusteella, että hän olisi tiennyt Nissisen esteellisyydestä.