Keskusrikospoliisi epäilee ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta, Helsingin Sanomat kertoo nimettömiin lähteisiin perustuen.

Rikosepäilyt liittyvät ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtoon toisiin tehtäviin al-Hol-vyyhdin yhteydessä. Haavisto ja Tuominen olivat olleet eri mieltä al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamisesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyysi talvella valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan Haaviston toiminnasta Tuomisen siirtoon liittyen. Poliisin esitutkintamateriaali on toimitettu valiokunnalle, joka käsittelee tapausta syyskuussa ja vie sen lopulta eduskunnan täysistunnon käsittelyyn. Eduskunta päättää mahdollisesta syytteen nostamisesta ministerivastuuasiassa.

HS:n mukaan poliisi tuli esitutkinnassa siihen tulokseen, että ulkoministeri Haavistoa on syytä epäillä virka-aseman väärinkäyttämisestä, mistä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta rangaistuksena on sakko. Haavisto kiistää epäilyt.

LUE LISÄÄ: