Suomen laki turvaa yhteiskunnallisesti olennaisen tiedon julkitulon, ja toimittajalla on lain mukaan oikeus suojata lähteitään ja olla paljastamatta vuotajia, painottaa Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Liiton lähettämässä tiedotteessa muistutetaan, että yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon julkistaminen on toimittajan ammatillinen velvollisuus.

–Kansalaisilla on oikeus tietää myös tiedusteluasioista, toteaa Aho viitaten Helsingin Sanomien viikonloppuna julkaisemaan artikkeliin Puolustusvoimien Tikkakoskella harjoittamaan tiedustelutoimintaan.

Aho huomauttaa, että HS:n uutinen viittasi eduskunnan käsittelyyn tulevaan tiedustelulakipakettiin. Hän katsoo, ettei laeista ole julkisuudessa puhuttu riittävästi.

–Suomi tarvitsee nämä lait, mutta niiden sisältö on arvioitava tarkkaan, koska ne puuttuvat kansalaisten perusoikeuksiin ja muun muassa journalistien mahdollisuuksiin tehdä työtään, toteaa Aho.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on myöntänyt, että tietojen suhde tiedustelulakeihin jäi julkistetussa artikkelissa ”liian vähälle huomiolle”. Hänen mukaansa lehti epäonnistui perustelemaan ymmärrettävästi salaiseksi julkistettujen tietojen käytön.

HS:n artikkelin toisen kirjoittajan, toimittaja Laura Halmisen kotiin tehtiin poliisin kotietsintä. Lehden mukaan tapahtumat saivat alkunsa siitä, kun Halminen oli tuhonnut tietokoneensa kovalevyä vasaralla, kun tietokone oli alkanut savuta. Savun vuoksi hän kutsui paikalle palokunnan, jonka mukana paikalle saapui poliisi.

Pian Halmisen henkilöllisyyden selvittyä paikalle kutsuttiin lisää poliiseja, jotka ovat vahvistuneet keskusrikospoliisin tutkijoiksi.

–Kotietsinnällä etsitään rikoksen tekijää eli sitä, joka on vuotanut lehdelle salaiseksi leimattuja asiakirjoja. Poliisi yrittää näin murtaa lähdesuojan, Aho tulkitsee.

Asiaan liittyvä rikostutkinta artikkelin kirjoittaneisiin toimittajiin ulotettuna on Journalistiliiton mukaan arveluttava sananvapauden ja yhteiskunnan avoimuuden näkökulmasta.