Entinen senaattori ja republikaanien presidenttiehdokkuuttakin tavoitellut Mike Huckabee ei usko, että demokraattien Barack Obama ja hänen entinen kilpailijansa Hillary Clinton sopisivat erimielisyytensä ja muodostaisivat demokraattien äänestyslipukkeen.

- Heidän välillään on todellista jännitettä. Ei pelkästään kaksi periaatetta, vaan heidän sisäpiirinsä aina kannattajiin saakka ovat niin erilaisia, että yhtälö on mahdoton, Huckabee sanoi Japanin vierailullaan.

Hän totesi, että vaikka Obaman kampanja on antanut paljon sellaisia merkkejä, että se hyväksyisi Clintonin, niin kumppanuus ei kuitenkaan kestä.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän (Obama) on suunnannut katseena (demokraattipoliitikko) Bill Richardsoniin tai (kenraali) Wesley Clarkiin. Suuri osa hänen kannattajistaan olisi muihin päätöksiin hyvin tyytymättömiä.

- Ihmiset, jotka ovat äänestäneet Hillarya, päätyvät äänestämään Obamaa noin yleisesti. En kuitenkaan ole varma, ovatko ihmiset valmiita häihin ja kakunjakoon.

McCainin varapresidentti myöskin hakusessa

Huckabee kertoi tänään myös ihmettelevänsä, jos republikaanien presidenttiehdokas John McCain pyytäisi häntä varapresidenttiehdokkaaksi.

Hänen mielestä McCainin varapresidenttivalinta riippuu tämän strategiasta marraskuun vaaleissa sekä McCainin häntä kohtaan tuntemasta myötätunnosta.

- En ole varma, olisinko hänelle sopiva valinta. Se on pelkästään hänen tiedossaan, Huckabee kertoo.

- Varapresidenttiys ei ole tehtävä, jota henkilö hakee. Se on tehtävä, joka hakee henkilöä riippuen suuresti siitä, miltä presidentistä tuntuu noin myötätunnon tasolla. Hämmästyisin suuresti, jos minut kutsuttaisiin.

Entiset kilpakumppanukset taistelivat Huckabeen kotiosavaltiossa Arkansasissa huhtikuussa, jonka jälkeen hän luovutti kisan.

Spekulaatiot McCain-Huckabee-parista heräsivät jo esivaalien aikaan, kun baptistipapin odotettiin houkuttelevan lisää konservatiiveja republikaanien puolelle. McCain on kuitenkin yrittänyt pitää etäisyyttä Huckabeehin jo esivaaleista lähtien.

Huckabeen mukaan tukea tuli muualtakin kuin vain evankelistoilta.

- Kyse oli enemmänkin keskiluokkaisista ja työväenluokkaisista amerikkalaisista kuin uskonnollisuudesta. Jos olisin saanut taakseni kaikki evankelistat, olisin voittanut, Huckabee pohtii.