Huhut Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin terveydentilasta ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun hän ei lauantaina osallistunut Korean kansan vallankumouksellisen armeijan syntymisen 88. vuosipäivän juhlallisuuksiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiina on lähettänyt lääkäritiimin auttamaan Kim Jong-unia. Reutersin lähteillä ei kuitenkaan ole tietoa Kimin terveydentilasta. Useiden uutistoimistojen mukaan hän kärsii sydänvaivoista ja hänelle on mahdollisesti tehty sydänleikkaus.

Amerikkalaisten satelliittikuvien mukaan Kim Jong-unille kuuluva juna on havaittu Pohjois-Korean itäosissa sijaitsevassa Wonsanin kaupungissa asemalla, joka on varattu Kimin perheelle.

Yhdysvaltain hallinnon entinen Pohjois-Korean asioiden asiantuntija Rachel Minyoung Lee huomauttaa, ettei Kimin poissaolo huhtikuun 25. päivän juhlallisuuksista tarkoita vielä mitään.

”Hän ei osallistunut tilaisuuteen myöskään vuosina 2019 tai 2018, joten se, ettei hän osallistunut tänä vuonna ei tarkoita vielä mitään. Etenkään, kun kyseessä ei ollut merkittävä vuosipäivä, vaan 88. vuosipäivä”, hän kommentoi Twitterissä.

Pohjois-Koreaan erikoistunut geopolitiikan analyytikko Ankit Panda puolestaan sanoo, että kaikki on mahdollista.

”Voi olla, ettei mitään tällaista huhumyllyä olisi liikkeellä, jos hän olisi jo kuollut. Voi olla, että hän todellisuudessa on sairas tai huonovointinen. Ja voi olla, ettei tämä kaikki tarkoita yhtään mitään. Kaikki on mahdollista”, hän tviittaa.

Pohjois-Korean valtionmedia kertoi Kimin julkisista esiintymisistä viimeksi 11. huhtikuuta, jolloin hän johti Korean työväenpuolueen kokousta.

Lue seuraavaksi: