Ihmisoikeuksien puolustamisesta tunnetut oppositiopoliitikot ja kansalaisjärjestöt ovat maanantaina tiedottaneet huolestuneina pakkopalautuksista, joihin Suomen viranomaisten väitetään ryhtyneen.

Maanantai-illan palautuslento suuntautuu väitteiden mukaan Afganistaniin.

– Tietojen mukaan Suomi on pakkopalauttamassa ensi yönä turvapaikanhakijoita Kabuliin, huolimatta siitä, että Afganistan ei YK:n maatietojen mukaan ole turvallinen maa. Esimerkiksi Saksassa viisi osavaltiota on jo pysäyttänyt palautukset Afganistaniin turvallisuustilanteen heikennyttyä, arvostelee kansanedustaja Eva Biaudet (r.) tiedotteessaan.

Biaudet vaatii Afganistanin pakkopalatutusten perumista, kuten vaatii koko vihreiden eduskuntaryhmä.

– Tänään illalla Helsingistä lähtee EU:n palautuslento Afganistaniin. Vihreä eduskuntaryhmä vaatii käännytysten keskeyttämistä Afganistanin heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Suomen menettelyt on selvitettävä, niiden oikeuspohja on varmistettava ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia on noudatettava kaikissa tilanteissa, vihreät toteaa tiedotteessaan.

Vihreiden tiedotteen mukaan ”palautuslento vaaralliseen Afganistaniin kuljettaa ilmeisesti mukanaan esimerkiksi lapsiperheitä ja yksin eläviä ihmisiä”. Vihreät väittää, että palautusta varten säilöönotettujen joukossa olisi ollut myös raskauden loppuvaiheessa oleva nainen. Päivitys 4.4.: Viimeisin väite on myöhemmin kiistetty ja vihreiden Ville Niinistö pyytänyt anteeksi vääriä tietoja.

– Poliisi on hakenut pakkopalautettavia ihmisiä säilöönottokeskuksiin viimeisen viikon aikana, muun muassa myöhään iltaisin ja aikaisin aamulla sekä lapsia koulusta kesken koulupäivän. Tietojemme mukaan kaikille säilöönotetuille ei ole tarjottu tulkkausta, oppositiopuolue väittää.

– Nyt esille tulleet tiedot tavoista kerätä ihmisiä käännytettäviksi ovat kyseenalaisia ja näyttää siltä että ihmisten oikeussuoja ei ole toteutunut. Afganistaninin turvallisuustilanne on hyvin heikko. Suomi ei voi olla maa, joka käännyttää pakolla lapsia ja ilmeisesti jopa raskaana olevan naisen hengenvaaraan. Käännytykset on heti keskeytettävä, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaatii tiedotteessa.

Lue myös:

Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Helsinki-Vantaan lentokentälle ollaan järjestämässä myös pakkopalautuksia vastustavaa mielenosoitusta maanantaina kello 21 alkaen. Vihreiden Niinistökin jakoi palautuslentoon liittyvän uutislinkin Twitterissä saatteella ”Tule mukaan varmistamaan, että Suomi ei lähetä ihmisiä hengenvaaraan”.

Biaudet'n tavoin myös vihreät perustelee Afganistanin-palautusten kohtuuttomuutta Saksan esimerkillä.

– Saksassa usea osavaltio on julkisten tietojen mukaan keskeyttänyt käännytysten toteuttamisen Afganistanin turvattomaan tilanteen johdosta. Suomen matkustustiedote Afganistanista kertoo meille suomalaisille, että turvallisuustaso on heikko, kaikkea matkustamista tulee välttää. Tällaiseen maahan Suomi kuitenkin palauttaa ihmisiä pakolla. Näin ei voi olla, vihreät ihmettelee.

Helsingin poliisilaitos, joka vastaa Suomen palautuslennoista, ei maanantaina vahvistanut väitteitä maanantai-illan lennosta.

– Emme voi antaa tietoja näistä aikatauluista. Emme niitä koskaan kerro etukäteen, eikä niistä jälkikäteenkään anneta yksityiskohtaisia tietoja, sanotaan Helsingin poliisista Helsingin Sanomille.

Lue lisää:

Keskustavaikuttaja vaatii loppua pakkopalautuksille: ”Brutaali toimenpide” – Sipilä toppuuttelee kohua

Ministeriö kokosi 41 kohdan listan pakkopalautuksista

Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”