Ruotsin ja Tanskan päätökset tehostaa henkilöllisyystarkastuksia rajoillaan vaikuttavat todennäköisesti myös Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määriin, arvioi maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Repo korostaa, että Ruotsin aikaisemmat tiukennukset ovat näkyneet selvästi Suomessa.

–Jo marraskuun puolella Ruotsi aloitti tiukennetun ulkomaalaisvalvonnan ja tarkasti maahantulon edellytyksiä. Jos niitä ei ollut, niin edellytti turvapaikkahakua tai poistumista maasta. Kyllähän sillä oli jo vaikutuksia Suomeen tuleviin määriin, koska koko tämä suuri hakijamäärä kesästä joulukuulle tuli pohjoisesta Ruotsin kautta, Repo sanoo Uudelle Suomelle.

–Syksyllä oli parhaimmillaan yli 600 hakijaa päivässä ja nyt esimerkiksi joulukuussa oli sellaisia päiviä, että puhuttiin tosiaan 10 hakijasta tai alle 20 hakijasta. Onhan tässä ihan huikea ero, hän lisää.

Myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg korostaa, että Ruotsin aiemmat tiukennukset ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrään.

–Suomeen ne vaikutukset ovat jo oikeastaan olleet aika kovat, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Repo kuvailee Ruotsista Tornion kautta Suomeen tulevaa reittiä ”aikamoiseksi valtaväyläksi”. Jos potentiaaliset Suomeen tulevat turvapaikanhakijat jäävät jo matkalla Tanskan tai Ruotsin rajalle, Repo pitää todennäköisenä, että väylä Suomeen ”hiljenee tai ainakin pysyy hiljaisempana”.

Nerg puolestaan uskoo, että henkilöllisyystarkastusten tehostamisen vaikutukset Suomeen ovat marginaalisia.

–Nyt on jo niin vähäisiä nämä määrät, mitä Suomeen tulee, Nerg toteaa.

Repo ei usko, että esimerkiksi Venäjän kautta olisi helppo tulla Suomeen paperittomana.

–En usko, että passittomia pääsee Venäjän rajalta sisään siten, että ainoana tarkoituksena olisi kulkea tänne.

Hän arvioi, että kuluvana vuonna turvapaikanhakijoita ei välttämättä tule Suomeen yhtä paljon kuin vuoden 2015 aikana.

–Jos katsotaan vuodenvaihteen päiviä, [turvapaikanhakijoiden määrän] vaihtelu on ollut 15-35 päivittäin. Voidaan laskea, että jos on päivittäin 10 hakijaa tasaisesti koko vuosi, tulee 3600 eli vuoden 2014 määrä. Jos niitä onkin 20 päivittäin tasaisesti, tulee noin 7000 vuoden aikana, Repo sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että on vaikea arvioida, miten turvapaikanhakijoiden tilanne muuttuu vuoden mittaan.

–Yleensäkin turvapaikka-asioissa liian lyhyen aikajakson perusteella on aika hankala tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Uusilla päätöksillä on varmasti ihan samanlainen vaikutus kuin ulkomaalaisvalvonnan tehostamisella, mutta aika näyttää miten se tulee jatkumaan ja jos on nimenomaan kohdemaana Suomi niin etsitäänkö muita reittejä.

Ruotsi päätti tehostaa maahan tulevien henkilöllisyystarkastuksia turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Vähän Ruotsin päätöksen jälkeen Tanska päätti aloittaa vastaavanlaisen toiminnan Saksan vastaisella rajallaan.