Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tarjoili tänään sarjan optimistisia ennusteita Suomen taloudesta.

Lintilän ”hurskas veikkaus” esimerkiksi on, että valtiontalous yltää tasapainoon jo ensi vuonna, eli velkaantuminen loppuisi ainakin valtion osalta.

–En lentäisi perseelleni, jos 2019 tilinpäätös olisi nolla, hän sanoi tänään omalla kansanomaisella tyylillään Säätytalolla toimittajille pitämässään katsauksessa.

Näin optimistista näkemystä ei ole vielä hallituksen piiristä kuultu. Viime syksynä valmistuneessa talousarvioesityksessä puhuttiin esimerkiksi 3 miljardin euron alijäämästä vuonna 2018. Valtiontalouden tasapaino on ollut tarkoitus saavuttaa 2020-luvun alussa.

Vuoden 2016 lopussa elinkeinoministeriksi nimitetty Lintilä tuli tunnetuksi ilmoittamalla heti ministeriuransa alkajaisiksi, että Suomen talous kasvaa enemmän kuin valtiovarainministeriön ennusteessa oli arvioitu, eli 0,9 prosenttia.

Lintilän kommentille hymähdeltiin eri puolilla, kunnes jo vuoden 2017 alkupuoliskolla arvostelijoiden hymyt alkoivat hyytyä, kun lukuja kiihtyvästä talouskasvusta alettiin saada.

Kävi ilmi, että viime vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvu oli jo lähes kolmen prosentin luokkaa verrattuna edellisvuoteen.

Käynnissä olevan valtiontalouden positiivisen kehityksen taustalla on Lintilän havainnoima verotulojen voimakas kasvu, kun talous rullaa. Samaan aikaan työllisyysaste jatkaisi nousuaan. Tähän mennessä on ylitetty 70 prosenttia.

Lintilää korpeaakin talouspolitiikan arviointineuvoston ennuste, jonka mukaan todennäköisyys, että työllisyysaste nousee ensi vuonna 72 prosenttiin, on lähes olematon. Ministerin näkemys on toinen.

–Minun mielestäni se on fifty–sixty. Jos pitäisi hevosmiehenä rahansa laittaa jonkun puolesta, sanoisin, että mennään siihen 72:een vuoden 2019 aikana.

Hän sanookin, että talouspolitiikan arviointineuvoston ”arviointihommasta on jäänyt vähän kivi kenkään”. Hän sanoo olevansa osuuspankin kanssa samaa mieltä siitä, että kasvu pysyy vahvana. Pankki arvioi tällä viikolla, että talous kasvaa 2018 yli kolme prosenttia ja työllisyys kohenee.

Ja vielä lisää ministerioptimismia. Tänään tuloksensa julkaissut Talvivaaran kaivoksen perillinen Terrafame kertoi tuloksestaan, joka näyttää miinusmerkistä huolimatta kohtuulliselta.

Terrafamen liiketoiminta voisi muuttua voitolliseksi jo tänä vuonna, jos hinnat pitävät ja tuotantotavoitteissa pysytään.

–Tuotanto toimii, prosessi toimii ja hinnat ovat olleet kohtuullisen hyvät nikkelillä varsinkin. Tuolla tavoitemäärällä ja hintatasolla sen pitäisi plusmerkkiseksi kääntyä tänä vuonna, elinkeinoministeri Lintilä veikkaili tänään.