Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén on kertonut näkemyksiään suomalaisesta ravintolayrittämisestä Akavan jäsenlehti Akavalaisen haastattelussa.

Muun muassa Muru ja Finnjävel -ravintoloiden taustalla toimiva Alén kokee, että laadukasta ruokaa tekevät vain työoloihinsa tyytyväiset ihmiset. Jos työntekijät eivät viihdy, pilaa se ravintolan ilmapiirin ja karkottaa asiakkaat. Mies kertoo haluavansa tämän takia pitää kymmenistä alaisistaan huolta, vaikka ravintola-ala onkin kallista liiketoimintaa.

‒ Ravintola on haasteellinen bisnes, jota on vaikea saada kannattavaksi. Vuokrat, verot, raaka-aineet, palkat ja lakisääteiset sosiaalimaksut vievät paljon rahaa, listaa Alén. Silti Alén pitää itsestäänselvyytenä, että työntekijöille maksetaan vähintään työehtosopimuksessa määriteltyä palkkaa. Yrittämisen helpottamista tulisi hänen mielestään edistää lakisääteisten henkilökustannusten sivukuluja karsimalla, kuten sillä, että työntekijät kantaisivat suuremman vastuun omista eläkkeistään.

Kulujen puolesta Alén näkee, että joissain alaan liittyvissä terveydenhuollon palveluissa on taustalla pelkkä raha.

–Työterveyshuolto on hieno järjestelmä, mutta peräänkuulutan palveluntarjoajien etiikkaa. Välillä tuntuu, että työhöntulotarkastuksessa tehdään laboratoriokokeita vain bisneksen vuoksi, ja sitten minulle rapsahtaa puolentoista tuhannen euron lasku, toteaa Alén haastattelussa.

Alén kokee myös, että Suomen virkamiestasolla ei ymmärretä maamme ravintolakulttuurin mahdollisuuksia matkailun edistämisessä.

– Nyt on sellainen olo, että päätöksiä tekevät einespussikeittoa lautasiltaan lusikoivat ihmiset, joilla ei ole käytännön kokemusta palvelualoista. He eivät näe ravintola-alan potentiaalia yhtenä Suomen talouden kivijalkana, väittää Alén.

Ruokapuolen markkinointia ja brändäystä tulisi kokin mielestä edistää määrätietoisesti ja kotimaisen ruoan ympärille voisi rakentaa kokonaista kulttuurikampanjaa.

‒ Virkamiehet ja poliitikot voisivat myös osoittaa arvostustaan kotimaisesta perinteestä ammentavalle ravintolaosaamiselle kestitsemällä vieraitaan Helsingin kunnianhimoisimmissa ravintoloissa, viimeistelee Alén Akavalaisen haastattelussa.