EU:n vaikutusvaltaisimpiin valtionjohtajiin kuuluva Saksan liittokansleri Angela Merkel on kommentoinut käynnissä olevaa pakolais- ja siirtolaiskriisiä tv-kanava ADR:n haastattelussa.

Merkel sanoi Deutsche Wellen mukaan olevansa huolissaan turvapaikanhakijoihin liittyvistä Euroopan sisäisistä kriiseistä ja sanoi, että Euroopan hajoaminen pitää välttää.

Euroopassa on käynnistynyt ketjureaktio, kun eteläisen Euroopan ja Balkanin maissa on päätetty kansallisesti rajoittaa turvapaikanhakijoiden pääsyä rajojen yli. Eri valtiot vierittävät vastuuta päätöksistään toisilleen ja suurimpiin ongelmiin on joutunut Kreikka, jonne moni turvapaikanhakija EU-alueella ensimmäisenä tulee. Tästä ketjureaktiosta on varoittanut myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Merkel sanoi BBC:n ja DW:n mukaan, että Eurooppa ei saa antaa Kreikan ajautua kaaokseen. Hän muistutti, että vasta vuosi sitten muut euromaat taistelivat pitääkseen Kreikan osana euroaluetta.

Merkel on saanut kotimaassaan osakseen kovaa kritiikkiä pakolaiskriisin hoidosta. Hän puolusti nyt tv-haastattelussa turvapaikanhakijat vastaanottavaa linjaansa. Merkel sanoi, ettei hänellä ole ”suunnitelma B:tä” ja torjui vaatimukset ylärajasta turvapaikanhakijoiden määrälle.

Merkelin puolueen CDU:n sisarpuolue CSU on vaatinut liittokanslerilta turvapaikanhakijoiden määrän vähentämistä maaliskuuhun mennessä.