NASAn huippututkija James Hansen sanoi maanantaisessa puheessaan Yhdysvaltain kongressille, että maapalloa uhkaavat karmeat seuraukset, mikäli kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä ei onnistuta palauttamaan 20 vuoden takaiselle tasolle.

Hansenin mukaan ilmakehä kestää tällaista kasvihuonekaasujen kuormitusta enää pari vuosikymmentä, ennen kuin sukupuuttoon kuoleminen, ekosysteemin romahtaminen ja raju merenpinnan nousu alkavat.

-Paahdumme jos emme valitse aivan erilaista tietä. Tämä on viimeinen mahdollisuus, Hansen sanoi uutistoimisto AP:lle.

Fossiiliset polttoaineet ovat pääsyyllinen ihmisten aiheuttamien kasvihuonekaasujen syntymiseen. Hansenin mukaan päästörajoihin pystymättömistä hiilivoimaloista pitäisi luopua Yhdysvalloissa vuoden 2025 jälkeen ja muualla maailmassa vuoteen 2030 mennessä.

Lukuisista Yhdysvaltain voimaloista vastaava tiedottaja Frank Maisano pitää uutistoimisto AP:n mukaan hiilivoimaloiden lopettamista ”yliyksinkertaisena ratkaisuna”, josta päättämiseen Hansenin ”ammattitaito ei riitä”.

Hansen puhui ilmaston lämpenemisestä jo 20 vuotta sitten Washingtonin lämpöaallon aikana. Kyseinen vuosi oli kaikkien aikojen lämpimin, mutta sen jälkeen lämpöennätys on rikottu jo 14 kertaa.

Nyt Hansen halusi nostaa skenaarionsa uudelleen esiin ja sanoa, ettei vielä ole myöhäistä toimia, mutta aikaa ei ole paljoa. Esimerkiksi 5-10 vuoden kuluttua arktisilla alueilla ei tule olemaan enää jäätä kesäisin, hän sanoi muiden tutkijoiden ennusteiden pohjalta.