Lapin aluehallintoviraston (avi) mukaan terveydenhuollon tilanne maakunnan sairaanhoitopiireissä, eli Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä, eroaa toisistaan.

Lapin sairaanhoitopiirissä tilanne on rauhallinen, eikä uusia tartuntoja juurikaan ole, mutta Länsi-Pohjassa tilanne on edennyt epidemiaksi ja uusia varmistettuja koronatartuntoja todetaan päivittäin.

Sairaalahoidossa potilaita on silti vähän.

Kotona pysymiseen ja etäisyyden pitämiseen tarvitaan avin mukaan sinnikkyyttä. On kuitenkin osoitettu, että nämä toimenpiteet estävät tehokkaasti koronaviruksen leviämisen.

"Koronaviruksen kanssa pitää oppia elämään. Tärkeimmät ja merkittävimmät turvallisuusteot tehdään edelleen henkilökohtaisesti yksilöinä ja kotona – on väärää rohkeutta lähteä lipsumaan hyvin toimivista ja tehokkaista käytännön toimista", muistuttaa pelastustoimi ja varautuminen vastuualueen johtaja Joni Henttu Lapin aluehallintovirastosta tiedotteessa lappilaisia vapun alla.

Ylitornion tilanne on huolestuttava

Lapin aluehallintoviraston koordinoima Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti eilen keskiviikkona kokouksen.

Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto kertoi valmiustoimikunnalle, että Ylitorniolla koronaepidemia on nyt päällä toden teolla. Koronatartuntariski on kasvanut koko Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella verrattuna viime viikkoihin.

"Ylitorniolla on paljon altistuneita eri tartuntaketjujen kautta. Meidän väki tekee hartiavoimin töitä. Testauksia on tehty runsaasti ja odotamme koronatestien tuloksia saapuvaksi tänään ja huomenna. Nyt tarvitaan huolellisuutta ja sääntöjen noudattamista jokaiselta, jotta saamme viruksen pysäytetyksi. Kokoontumisia on vältettävä ja siten pitää huolta omasta ja läheisten terveydestä. Tilanne on huolestuttava", Melaluoto totesi tiedotteessa keskiviikkona.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila totesi jo tiistaina kunnan sivuilla, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin tiistaina useampia koronavirustartuntoja, joiden tartuntalähde ei ole tiedossa. Hänen mukaansa on todennäköistä, että virusta esiintyy aiempaa enemmän vapaasti oireettomassa väestössä. Hän suosittaa ikäihmisiä ja muita riskiryhmiin kuuluvia pysymään karanteeniolosuhteissa.

Eilen keskiviikkona kunnanjohtaja Melaluoto totesi kunnan sivuilla, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu viime päivinä useita koronavirustartuntoja ja johtajaylilääkärin mukaan koronavirus näyttää leviävän vapaasti ja erityisesti Ylitorniolla.

”Täällä Ylitorniolla koronavirus on näyttäytynyt turhankin voimakkaasti. Ensi vaiheessa tilanne oli akuutti terveyskeskuksessa ja sen yhteydessä olevassa palvelutalossa. Näissä yksiköissä tilanne on normalisoitumassa. Karanteenissa ollut henkilökunta on palaamassa töihin. Se on hyvä uutinen. Viime päivinä koronatapauksia on todettu paikallisissa päivittäistavarakauppaliikkeissä. Siihen viittaavat myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kertomat tiedot ja suositukset”, kunnanjohtaja toteaa kunnan sivuilla ja korostaa käsihygienian ja rajoitustoimien noudattamisen tärkeyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Ylitorniolla on 24 koronatapausta ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä peräti 110 tapausta. Ilmaantuvuus on Länsi-Pohjassa lähes yhtä korkeissa lukemissa kuin Uudellamaalla. Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohden ja Länsi-Pohjassa asukkaita on 60 295. Ylitorniolla puolestaan asuu 4 022 ihmistä.

Aikaisemmin Lapin kunnista on ollut esillä etenkin Kittilä, jossa on epäilty koronaa levinneen Levin hiihtokeskuksesta. Tällä hetkellä Kittilässä on todettu 26 tapausta.

LUE SEURAAVAKSI:

Ruotsin rajalla on avin tiedotteen mukaan havaittu rajoituksista lipsumista ja tahallista "rajan tiiviyden testaamista". Valmiustoimikunta korostaa, että turha rajaliikenne altistaa sairastumisille ja on uhka kaikille.

Lapin aluehallintovirasto muistuttaa, että normaali pitkäaikaissairauksien hoitaminen on tärkeää ja Lapissa on turvallista asioida terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa.

Avi kehottaa juhlimaan vappua lähikontakteja välttäen ja ottamaan ystävät mukaan juhlintaan vain etäyhteyksin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri, Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta sekä Lapin kuntien edustus.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Seuraava Lapin alueellisen valmiustoimikunnan kokous on ensi keskiviikkona.