Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) on huolissaan aborttien saatavuuden vaikeutumisesta, jos kansalaisaloite terveydenhoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä abortin suorittamisesta menee läpi.

–Jos joudumme tilanteeseen, jossa osa lääkäreistä kieltäytyy abortin tekemisestä, voi se pahimmillaan tarkoittaa sitä, että vain varakkailla naisilla on mahdollisuus mennä yksityislääkärille tekemään toimenpide. Näin on käynyt jo esimerkiksi Itävallassa, jossa sama lääkäri saattaa kieltäytyä tekemästä abortteja terveyskeskuksessa ja tehdä niitä yksityisellä puolella, Toivola kirjoittaa blogissaan.

Hän pelkää, että tilanne voi olla hankala erityisesti pienillä paikkakunnilla.

–Mitä jos pienellä paikkakunnalla on kaksi lääkäriä, joista toinen kieltäytyy tekemästä abortin ja toinen on lomalla? Me tuskin haluamme luoda rekrytointiprosesseja, joissa ihmisten uskonnollisesta vakaumuksesta tulee määrittävä tekijä ihmisen palkkauksessa, Toivola kirjoittaa.

Hän nostaa esiin, että joka vuosi maailmalla kuolee 47 000 naista vaaralliseen aborttiin, jonka tekee epäammattimainen henkilö.

–Mitä tekee se 15-vuotias suomaistyttö, joka pohtii vaihtoehtojaan? Jos pykälä lisätään lakiin, hän saattaa tulevaisuudessa turvautua vaaralliseen aborttiin, jos paikkakunnalla kukaan lääkäreistä ei suostu sitä hänelle tekemään, Toivola pohtii.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kannattaa kansalaisaloitetta, joka antaisi mahdollisuuden kätilöille, hoitajille ja lääkäreille kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä.

–Terveydenhuollon ammattilaisten tulee voida hoitaa ammattietiikkansa mukaisesti potilaitaan ilman, että heitä painostettaisiin suorittamaan toimenpiteitä, joiden he vakaasti uskovat vahingoittavan potilaita tai päättävän ihmiselämän, kristillisdemokraatit kertovat medialle hetki sitten lähetetyssä tiedotteessa.

Kansalaisloitetta käsitellään eduskunnassa tänään.

Lääkäriliiton varatoimitusjohtaja, gynekologi Hannu Halila arvioi viime vuonna, että noin 10 prosenttia Suomen lääkäreista saattaisi kieltäytyä tekemästä abortteja, siinä tapauksessa jos se mahdollistettaisiin lailla.

Heino arvioi, että abortit ensinnäkin kasaantuisivat tietyille gynekologeille, minkä lisäksi laittomat abortit ja ”aborttimatkailu” lisääntyisivät. Heino uskoo, että abortista kieltäytyminen ei jäisi vain marginaaliseksi ilmiöksi eikä liittyisi vain uskonnolliseen vakaumukseen.

Hän pelkää, että aborttilain muutos voisi lisätä Suomessa laittomia raskaudenkeskeytyksiä, joissa komplikaatioiden riski on suurempi kuin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa suoritetuissa aborteissa.

Hän myös korosti, että lääkäreillä on nykyisinkin mahdollisuus olla tekemättä abortteja.

–Lääkäreillä on mahdollisuus erikoistua johonkin muuhun kuin gynekologiaan. Heillä on myös mahdollisuus työskennellä jossain muualla kuin sairaalaympäristössä, jossa pitää tehdä raskaudenkeskeytyksiä. Heillä on esimerkiksi mahdollisuus perustaa yksityisklinikka, jossa he eivät tee raskaudenkeskeytyksiä, Heino sanoi Uudelle Suomelle marraskuussa 2014.