Kuluttajaliitto yhtyy kaupan alan ja kuluttajien hämmennykseen niin sanottuja private label -tuotteita koskevasta hallitusohjelman kirjauksesta.

Muun muassa Uusi Suomi on kertonut kirjauksesta, joka koskee kaupan omia halpatuotemerkkejä kuten Pirkkaa ja Rainbow’ta. Kirjauksessa todetaan seuraavasti: ”Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet”.

LUE LISÄÄ: Hallitusohjelma pelästytti kaupan: Mitä tapahtuu Rainbow- ja Pirkka-tuotteille?

Kuluttajaliitto kertoo, että sille on uutisoinnin jälkeen tullut huolestuneita yhteydenottoja asiasta. Yhteydenottoja on tullut sekä puhelimitse että sosiaalisen median kautta. Kuluttajien huolena on, että hallitus aikoisi mahdollisesti kieltää päivittäistavarakaupan omien merkkien tuotteet.

”Kirjaus on epäselvä ja hämmentävä eikä olekaan ihme, että kuluttajat ovat uutisoinnista huolestuneet”, Kuluttajaliitto toteaa.

”On vaikea nähdä, että private label -tuotteet voitaisiin kieltää lainsäädännöllisin toimin. Kuluttajan näkökulmasta ei ole perusteita edes pohtia tällaisia toimenpiteitä. Mahdollisimman laaja ja monipuolinen valikoima tuotteita takaa kuluttajille aidon valinnanmahdollisuuden”, painottaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että kaupan omien merkkien alla myytävät private label -tuotteet ovat usein hinnaltaan edullisempia kuin brändituotteet ja siksi tärkeitä monille kuluttajille. Monille kuluttajille hinta on ratkaiseva tekijä, sillä välttämättömät ruokaostokset muodostavat suuren osan kuluttajien kuukausittaisista menoista, liitto toteaa.

Kuluttajaliiton mukaan kestävästi toimiva ja oikeudenmukainen elintarvikeketju on toki erinomainen tavoite.

”Ruokaketjun kehittämistä koskevaa keskustelua on hyvä ylläpitää ja ketjun toimijoiden neuvotteluasemaa tarkkailla. Ketju ei kuitenkaan pääty kaupan hyllylle, vaan sen yhtenä lenkkinä on kuluttaja. Siksi keskustelussa on muistettava myös kuluttajanäkökulma”, Juha Beurling-Pomoell muistuttaa.

LUE MYÖS:

EK:ssa heräsi ihmetys Rinteen hallituksen suunnitelmasta: ”Työeläkejärjestelmälle vieras ajatus – ei ole mitään rahasäkkiä”

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan mylläys nousi esiin heti – Antti Rinne valmis tutkimaan asiaa