Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) linjaa, että poliisin pitää priorisoida, mutta ”kynnys ei saa vajota liikaa”. Mykkäsen kommentti on vastaus Helsingin Sanomien lauantaiseen uutiseen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sisäisestä ohjeesta, jonka mukaan ilmoitukset pienemmistä rikoksista on jätettävä pääsääntöisesti esikäsittelyyn eli tutkimatta.

”Priorisoida pitää, mutta kynnys ei saa vajota liikaa. Haemme ratkaisua”, Mykkänen tviittasi lauantaina.

Hän listaa, että ratkaisua etsitään resursseista, tekniikasta, kuten kamerakuvista, joita poliisin järjestelmä ei lue, sekä työnjaosta.

”En tarkoittanut nopeuskameroita vaan: kaupunkien, kauppakeskusten ym. kameroita: niissä usein vihjeitä varkauksiin, mutta poliisin kuvien vieminen ja käsittely poliisin tietojärjestelmissä usein työlästä, mikä osaltaan nostaa näpistysten ja varkauksien tutkintakynnystä arjessa”, ministeri tarkentaa tviitistään syntyneessä keskustelussa.

Rikosylikomisario Thomas Elfgren keventäisi poliisin kirjaamis- ja päätösvelvoitteita.

”Kansalaiset arvioivat poliisin toimintakykyä ja -valmiutta ensisijaisesti sen perusteella miten selviydymme ns. tavallisista jutuista (isot aina hoidetaan). Tuohon listaan 1. byrokratian, kirjaamis- ja päätösvelvoitteiden merkittävä keventäminen”, hän vastaa Mykkäselle.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne huomauttaa, että 2010-luvulla suunta on kuitenkin ollut päinvastainen.

”Muotomääräykset ovat lisääntyneet, poliisille on tullut uusia tehtäviä ja resurssit samalla laskeneet. Poliisi joutuu priorisoimaan rikostutkinnassa ja kentällä, jossa 10% hälytystehtävistä jää ajamatta.”

Rinne huomauttaa myös, että samaan aikaan yksityinen turvallisuusbisnes on kasvanut huomattavasti.

”Oma pelkoni on, että jollei poliisin resursseja lisätä, muodostuu turvallisuudesta perusoikeuden sijaan kulutushyödyke, josta maksavat ne joilla rahaa ja tarvetta sille on.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Kai Mykkänen kertoi lauantai-iltana Helsingin Sanomille keskustelleensa Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Ari Karvosen kanssa alueen rikostutkinnan tilasta.

”Painotan, että lakeja pitää noudattaa ja niitä pystyä valvomaan, eikä päästää syntymään lainkuuliaisuuden rapautumista”, Mykkänen sanoo HS:lle.

Sisäministeri sanoo puhuvansa rikostutkinnasta tammikuussa myös ylimmän poliisijohdon kanssa.

”Vaadin heiltä tilannekuvan, missä koko maan osalta mennään laitoksittain tutkintakynnyksen kehityksessä viime vuosina ja mitä asiassa voidaan tehdä.

Lue myös: Poliisikansanedustaja rikosten tutkimatta jättämisestä: ”Surullista kyllä tilanne on tällainen koko maassa”