Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) ehdottaa, että poikien ja tyttöjen erityispiirteet otettaisiin paremmin huomioon peruskoulussa. Tasapäistäminen koulussa on hänen mielestään iso ongelma Suomessa.

–Poikien oppivelvollisuus pitää alkaa 2-3 vuotta myöhemmin kuin tyttöjen, hän kirjoittaa mikroblogipalvelu Twitterissä.

Vahasalo kertoo kirjoittaneensa twiitin alun perin puolileikillään.

–Mutta on siinä toinen puoli, että nyt pitää keskustella asiasta. Ei se ihan kokonaan ollut provokaatio, Vahasalo sanoo Uudelle Suomelle.

Hän kertoo opettajana työskennellessään huomanneensa, että tytöt ja pojat kehittyvät vähän eri tahtiin ja heitä kiinnostavat erilaiset asiat.

Eikö olisi epätasa-arvoista kohdella tyttöjä ja poikia eri tavalla?

–Ei välttämättä, Vahasalo vastaa.

–Onko se sitten tasa-arvoa, että pojat jäävät heti kättelyssä jälkeen, hän lisää.

Suuri ongelma Suomen peruskoulussa on Vahasalon mielestä tasapäistäminen.

–Vahvojen perustaitojen lisäksi tarvitaan valinnaisuutta, erilaisuuksien ja taipumusten huomioimista, yksilöllisempää, hän sanoo.

Peruskoulun pitää Vahasalon mielestä uudistua nopeasti, koska maailmakin on muuttunut. Enää ei riitä, että osaa tehdä pitkään mekaanista työtä, vaan vaaditaan ajattelutaitoa, ongelmanratkaisua, tiedonhakua, kriittisyyttä ja kielitaitoa.

Vahasalon mielestä oppivelvollisuuden jatkaminen ei ole ratkaisu syrjäytymiskierteen katkaisemiseen.

–Syrjäytyminen ei ala yhdeksännen luokan keväällä, vaan jo paljon aiemmin. Pitää satsata koulun alkupäähän, Vahasalo sanoo.