Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema pahoittelee, ettei taustoja ole tarkistettu tarpeeksi suojainkaupoissa.

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt sopimuksia sekä Onni Sarmasteen että Tiina Jylhän yrityksen kanssa. Suomeen saapuneessa suojainerässä oli kyse kaupasta Sarmasteen yrityksen kanssa.

Myös Jylhän kanssa on tehty kauppa, mutta tarvikkeita ei ole saatu Suomeen ja Louneman mukaan Jylhän yritykselle maksettu kauppasumma ”on jäädytetty”, Lounema kertoo.

”Rahat on jäädytettyinä ja Huoltovarmuuskeskuksessa arvioidaan, mihin toimiin Huoltovarmuuskeskus ryhtyy”, Lounema sanoi.

Hän ei vastannut kysymykseen siitä, kuka rahat on jäädyttänyt.

Louneman mukaan Sarmasteen kanssa tehdyn kaupan arvo oli viisi miljoonaa euroa ja Jylhän kanssa tehdyn kaupan arvo oli suunnilleen saman suuruinen. Huoltovarmuuskeskus oli ehtinyt maksaa Jylhän Viroon rekisteröidylle yritykselle noin puolet kauppasummasta, Lounema kertoi.

Lounema pahoitteli sitä, että Huoltovarmuuskeskus ei ole selvittänyt kauppakumppaneiden taustoja tarpeeksi hyvin.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) pyysi tänään selvitystä suojainkaupasta. Louneman mukaan Huoltovarmuuskeskus vastaa ministerille ensi viikon tiistaina.

Louneman mukaan Huoltovarmuuskeskus on tilannut ulkopuolisen tarkastuksen jo tehdyistä kauppatoimista ja siitä, miten sääntöjä ja ohjeistusta on niissä noudatettu. Huoltovarmuuskeskuksen hallitus päättää toimenpiteistä selvityksen perusteella.

Toimenpiteenä voi olla myös kauppojen purku, Lounema kertoo.

Huoltovarmuuskeskuksen tämän viikon tiistaina Kiinasta Suomeen lennättämät hengityssuojaimet ja kirurgiset kasvosuojukset paljastuivat käyttökelvottomiksi sairaalakäytössä, johon ne oli alun perin tarkoitettu. Suojaimia voidaan kuitenkin käyttää kotihoidossa.

Keskiviikkona Suomen Kuvalehti kertoi kaupan takaa paljastuneesta vyyhdistä, jossa maskit on ostettu suomalaisen, muun muassa pikavippiyhtiöitä pyörittäneen liikemiehen Onni Sarmasteen kautta. Tapaukseen liittyy myös julkisuudesta tunnettu kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, joka syyttää liikemiestä kavalluksesta ja kaupan maksun ohjaamisesta omalle tililleen.