Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen Sebastian Tynkkynen (ps.) kuvailee lautakunnan tämänpäiväistä kokousta irvokkaaksi aikaisemmin tänään Oulun Myllytullin koulussa sattuneen puukotustapauksen takia.

Tynkkysen mukaan lautakunta ensin murehti puukotustapausta ja käsitteli sen jälkeen koulujen säästöjä. Lautakunta päätti, ettei koululuokkiin hankita sijaisia jokaiseen lyhyeen opettajan poissaoloon.

-Tässä ei puhuta tunnista tai kahdesta, vaan päivästä tai parista ilman opettajaa. Lapset ja nuoret tarvivat turvallisia aikuisia ympärilleen tällaisissa isoissa 20-30 hengen pieneen tilaan ahdetuissa ryhmissä, sillä vastaavat tilanteet eivät arjessa ole normaaleita. Vapaa-ajalla lapset ja nuoret viettävät aikansa perheen tai omien kavereidensa kanssa. Täyteen ahdetussa luokassa ilman turvallista aikuista kiusatut ovat ansassa, ja mitä vain voi tapahtua, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, joka on otsikoitu ”Alkaako viesti mennä perille”.

Luokanopettajaksi opiskeleva Tynkkynen huomauttaa, että tämänpäivän puukotustapauksen kaltaiset tapahtumat ovat vain jäävuoren huippuja siitä, mitä tapahtuu pinnan alla ja minne aikuinen ei välttämättä näe.

-Suurimmalla osalla syrjäytymistapauksissa juna lähtee raiteiltaan koulussa. Kiusaaja lähtee rakentamaan itselleen identiteettiä koviksena, jonka tehtävänä on rikkoa sääntöjä ja tehdä asioita niin kuin ei pitäisi.