Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä 5 176 ilmoitettua koronavirustapausta. Lauantaina julkistettu luku on 125 tapausta suurempi kuin eilen perjantaina.

Suomessa raportoidaan tällä hetkellä noin sadasta uudesta tartunnasta päivittäin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeiden professori Lasse Lehtonen katsoo, että varovaisuus rajoituksen purkamisessa on paikallaan.

”Koulujen kesälomat toki hiukan auttavat asiaa, mutta kyllä tässä riskillä mennään. Vaikka tartuntojen jäljitys on parantunut, ei kaikkia tartuttajia saada kiinni. Marginaalit sille, että epidemia ryöpsähtää kasvuun, ovat hyvin pienet, joten varovaisuus puruissa on paikallaan”, hän kommentoi Twitterissä.

Sdp:n kansanedustaja, HUSin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén muistuttaa, että 99 prosentilla ihmisistä ei vielä ole ollut koronatartuntaa.

”Realisti minussa sanoo, että virustartuntaa ei ole 99 prosentilla ihmisistä eikä meillä vielä ole rokotetta - joten eriasteiset rajoitukset jatkuvat pitkään vaikka lisäämme testausta”, hän tviittaa.

Sanna Marinin (sd) hallitus kokoontuu sunnuntaina pohtimaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia. Hallitus käsittelee laajaa kirjoa rajoitusten poistamisesta. Esillä voivat olla ainakin ravintoloiden sulku, kulttuuri- ja harrastetilojen toiminta ja Suomen rajojen tilanne. Osa rajoituksista on voimassa 13. toukokuuta saakka, eli enää alle kaksi viikkoa, joten uusilla päätöksillä rajoitusten jatkamisesta tai purkamisesta alkaa olla kiire.

Lue myös:

”Ensi viikon aikana hallituksen on linjattava, miten jatketaan eteenpäin. Päätöksiä on luvassa. Myös tämän aika vakavan taloustilanteen osalta tarvitaan päätöksiä”, oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.