Yhdysvaltalainen maailmanpolitiikan professori Mark Galeotti kirjoittaa Vox-lehdessä, että kommunistinen puolue tekee paluuta Venäjällä.

– Venäjän kommunistinen puolue tekee comebackia – ja se on huono uutinen [Venäjän presidentti Vladimir] Putinille, Galeotti toteaa.

Galeottin mukaan Venäjän kommunistipuolueen uusi, voimakkaampi kritiikki maan johtoa kohtaan kertoo Venäjän eliitin ristiriidoista ja uuden poliittisen sukupolven noususta. Galeotti ei usko, että kommunistit voisivat lähitulevaisuudessa päästä vallan kahvaan kiinni, mutta arvioi, että puolueesta voi tulla varteenotettava oppositiovoima syyskuussa pidettävien vaalien seurauksena. Tällä hetkellä kommunisteilla on 92 paikkaa 450-paikkaisessa duumassa.

Kommunistit vaativat muun muassa kireämpää verotusta rikkaille, jotka nykyään maksavat tuloistaan vain 13 prosentin veroa. Kommunistit myös muistuttavat, että yli puolet venäläisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Galeotti uskoo, että kommunistit saattavat onnistua vaikuttamaan Venäjällä käytävään julkiseen keskusteluun, sillä he ovat ottaneet esille herkkiä köyhyyteen ja korruptioon liittyviä aiheita.

Venäjä-tuntija, dosentti Arto Luukkanen on aiemmin kertonut havainneensa Venäjällä merkkejä tyytymättömyydestä, mikä voi johtaa kriisiin.

– Ajan merkit ovat näkyneet siinä, että itänaapuriin on ilmaantunut erikoisalojen protesteja kuten esimerkiksi venäläisten rekkamiesten anti-Platon (uusien tiemaksujen vastainen protestiliike) liike, Luukkanen kirjoitti blogissaan tammikuussa.

Kommunistit ja Putin ovat ajautuneet alkuvuonna sanaharkkaan. Putin vertasi Leninin ajatusta Neuvostoliitosta siihen, että Venäjän alle laitetaan atomipommi.