Suomessa on tänä talvena nautittu kunnon pakkasista ja lumipeitteistä jo pidemmän aikaa. Lähes koko maa on ollut pakkasella suunnilleen joulukuun puolivälistä lähtien, eikä loppua näy. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkan mukaan tammikuu tulee todennäköisesti olemaan keskimääräistä kylmempi.

- Kyllä nyt on talvi niskan päällä, Punkka sanoo Uudelle Suomelle.

Onko helmikuussa sitten odotettavissa jo loskaa, voivatko lämpötilat äkkiä nousta?

- No, tässä juuri puhuttiin tänään, että aiempina vuosina lauhoina talvina se on ollut juuri helmikuu, tai maaliskuu, jolloin talvi on varsinaisesti vasta tullut. Tilastollisesti helmikuun alku on ollut kylmintä aikaa. Siinä mielessä pidän aika epätodennäköisenä, että mentäisiin nopeasti plussalle ja lumet sulaisivat.

Pakkasjakso voi siis kaikkiaan olla jopa useiden kuukausien pituinen.

Tällä viikolla voi Punkan mukaan talven pakkasennätys mennä jälleen rikki. Edellinen ennätys, -36,3 astetta, mitattiin viime viikonloppuna Kuusamossa. Punkan mukaan Lapissa värjötellään tällä viikolla jopa 35 asteen pakkasessa.

Ensi viikolla sään ennustetaan hieman lauhtuvan. Etelässä pakkasta lienee 5-10 astetta ja Keski- ja Pohjois-Suomessa miinuksella ollaan kymmenen asteen molemmin puolin.

Pakkasen kiristyminen on kasvattanut myös Suomen sähkön kulutusta ja nostanut hintaa.

Katso kotipaikkasi sääennuste tarkemmin tästä.