Rajuista kannanotoistaan tuttu vasemmistolaisprofessori Heikki Patomäki kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että valtiovarainministeriön virkamiehillä on poikkeuksellisen paljon valtaa.

VM:n virkamiehet julkistivat eilen oman raporttinsa talouden tilasta.

- Kokoomuslainen politiikka tulee varmistettua, melkein riippumatta siitä, mitkä puolueet hallitusta vetävät. Mitään demokratiaa ei voi olla, jos vaaleilla ei ole juurikaan merkitystä sen suhteen, minkälaista talouspolitiikkaa noudatetaan, kansanedustajaehdokas Patomäki laukoo blogissaan.

Patomäen näkemyksen mukaan VM:n vallan vahvistuminen alkoi 1990-luvun lamasta, jolloin Suomessa otettiin käyttöön kehysbudjetointi. Se on Patomäen mielestä lisännyt valtiovarainministeriön valtaa suhteessa muihin ministeriöihin. VM:n virkamiehet myös jatkuvasti pyrkivät kasvattamaan valtaansa kulissien takana, Patomäki väittää.

- VM:n virkamiehillä Raimo Sailaksesta alkaen on ollut poliittista valtaa myös monella muulla tavalla. --- He pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa. Hallitusneuvotteluissa heillä on samanlainen asema, Patomäki kirjoittaa.

- Huomionarvoista on myös se, mitä valtiovarainministereille tapahtuu heidän ohjauksessaan. Esimerkiksi Antti Rinteen miedot keynesiläiset taipumukset unohtuivat saman tien kun hän astui valtiovarainministeriöön, hän jatkaa.