Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) mielestä lapsiasioista olisi hyvä käydä myös ministeritason keskustelua Suomen ja Venäjän välillä. Ministeri uskoo, että asia on esillä myös tulevassa tapaamisessa Venäjän terveysministerin kanssa.

Guzenina-Richardson tapasi perjantaina venäläistoimittajia uutistoimisto Itar-Tassista ja sanomalehti Komsomolskaja Pravdasta. Ministerin mukaan tapaamisessa tuli ilmi mielenkiintoisia esimerkkejä Venäjällä esiintyvistä käsityksistä Suomen viranomaisten toiminnasta.

- Keskustelimme venäläismediassa esillä olleista peruskysymyksistä, kuten siitä, pistetäänkö meillä äitejä lasten kanssa vankilaan. Ehkä räikein esimerkki oli Venäjällä järjestetty julkinen keskustelu, jossa perhe oli pohtinut, voiko Suomeen enää tulla lomalle, vai vievätkö viranomaiset Senaatintorilla lapset pois, Guzenina-Richardson kuvaa.

Tapaamisessa olleet toimittajat sen sijaan ymmärsivät ministerin mukaan hyvin Suomen toimintapoja lastensuojeluasioissa. Uuden Suomen haastatteleman, Itar-Tassin toimittajan Julia Anderejevan mukaan keskustelu oli tärkeä, sillä suuri osa Venäjällä ilmenneistä väärinkäsityksistä on johtunut tiedon puutteesta.

Guzenina-Richardson kertoi saaneensa tapaamisesta käsityksen, että Venäjällä tavalliset kansalaiset suhtautuvat venäläismedian Suomesta levittämiin väitteisiin lähinnä huumorilla. Keskustelu alkoi Vantaalla tapahtuneesta venäläisnaisen neljän lapsen huostaanotosta.

Ministerin mukaan keskustelu venäläistoimittajien kanssa käytiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Venäläistoimittajat ymmärsivät esimerkiksi sen, että yksittäisestä huostaanottotapauksesta ei voida puhua.

- Toimittajille oli hyvin selvää, että vaitiolovelvollisuus on niin tiukka, että yksittäistapauksista olisi hyvin erikoista keskustella.

Keskustelussa käsiteltiin myös esimerkiksi Venäjän ajamaa Suomen ja Venäjän välistä lapsiasiainkomissiota.

- Toimittajat ymmärsivät, että komissio ei ole tapa, jolla tässä edetään. Se ei myöskään ole mahdollinen, koska lainsäädännön täytyy kohdella kaikkia tasapuolisesti, Guzenina-Richardson sanoo.

Ministerin mukaan tiivistä ja avointa yhteydenpitoa pitäisi kuitenkin jatkaa maiden välillä. Venäjäntaitoinen Guzenina-Richardson lupasi itse olla jatkossakin olla yhteydessä Venäjälle. Hän kertoi mahdollisesti tapaavansa Venäjän terveysministerin joulukuussa Moskovassa, ja uskoi, että tapaamisessa puhutaan myös lapsiasioista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myös avannut Suomessa asuville venäläisille suunnatun internetsivuston, jolla on venäjänkielistä tietoa Suomen lastensuojelusäädännöstä.

- Pidän tärkeänä, että tietoa välitetään avoimesti Venäjän viranomaisille ja tavallisille ihmisille.