Todennäköisessä oppositiopuolue kokoomuksessa on suorastaan hurjistuttu tulevan Antti Rinteen hallituksen sote-ratkaisusta.

Kokoomuslaisia hiertää se, että keskusta on saamassa tahtonsa läpi maakuntamallinsa kanssa. Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-yrityksessä keskustan maakuntamalli ja kokoomuksen ajama laaja valinnanvapaus oli naitettu yhteen.

LUE MYÖS: Uutta tietoa Rinteen hallituksen sote-ratkaisusta – Hyvästit laajalle valinnanvapaudelle

”Sotea tehdään taas kerran hallinnon ehdoilla. Mihin unohtuivat asiakkaat ja palvelut? Kepu päättää mihin suuntaan Suomea viedään vaikka kärsinyt vaaleissa rökäletappion. Sanoisin että tulos osoittaa johtajuuden puutetta ja demokratian halveksimista”, kansanedustaja Mia Laiho tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”Suomelle kalliiksi tuleva kepulle annettava ’huomenlahja’? 18 maakuntaa hakataan betoniin. Maakuntavaalit tulevat mutta miten käy soten? Miten vahvistetaan peruspalveluja ja mikä on kaupunkien rooli? Näitä selvitellään? Kuinka tässä näin kävi?” tviittaa Sari Sarkomaa.

”Kepu vie Antti Rinnettä ja kovaa”, Sarkomaa syyttää.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

Sarkomaa oli viime kaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Lääkäritaustainen Laiho oli saman valiokunnan varajäsen ja jäsenenä perustuslakivaliokunnassa, joka sote-valiokunnan tavoin käsitteli sote-uudistusta.

Sarkomaa kritisoi Twitterissä myös, että viime kaudella sdp vastusti maakuntia ”neliraajajarrutuksessa”, mutta nyt 18 maakunnan malli onkin Rinteen ja sote-valiokunnan puheenjohtajana viime kaudella toimineen Krista Kiurun (sd) ”kärkitavoite”.

”Kaikki asiantuntijat: 18 maakuntaa on liikaa! Hallitus: Perustetaan 18 maakuntaa. Vasemmistohallitus läimäisi avokämmenellä kaupunkeja, kiitos agraaripuolueen aamulypsyn”, kritisoi Twitterissä puolestaan kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala.

Tänään julkistettu hallitusneuvottelupuolueiden eli sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n sopima sote-malli ei sisällä laajaa valinnanvapautta, jota kokoomus viime kaudella ajoi. Jo ennen vaaleja kävi selväksi, että sdp:n ja keskustan sote-mallit ovat hyvin lähellä toisiaan.

LUE MYÖS:

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa