Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSissa perjantaina todetuista koronavirustartunnoista kaksi on henkilökunnan tartuntoja. Tartunnan saaneet työntekijät työskentelevät neurokirurgiassa ja nuorisopsykiatriassa.

”Molemmat tartunnat liittyvät matkailuun Tirolin alueelle ja henkilöt ehtivät palata työtehtäviinsä ennen kuin Tiroli muuttui epidemia-alueeksi”, HUS kertoo tiedotteessaan.

HUSin neurokirurgiassa koronavirustartunta todettiin hoitajalla. Neurokirurgiassa tartunnalle on altistunut yhteensä 12 HUSin työntekijää, joista 4 on lääkäreitä ja 8 hoitohenkilökuntaa. Potilaita ei ole altistunut tartunnalle hoitajan työn luonteen vuoksi.

Altistuneet työntekijät on asetettu kotikaranteeniin. Tämän seurauksena joitakin kiireettömiä leikkauksia joudutaan perumaan tulevan viikon alussa.

Lue seuraavaksi:

Toinen tartunta todettiin nuorisopsykiatrilla. Hänen tapauksessaan noin 20 nuorisopsykiatrian avohoidon työntekijää sekä 24 potilasta ja heidän saattajaansa on altistunut. Heihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Todetulla tartunnalla on vaikutuksia HUSin nuorisopsykiatrian avohoitopalveluihin lähiaikoina. Vaikutusten laajuus selviää lähipäivinä. Potilaisiin ollaan yhteydessä, mikäli vastaanottoaika muuttuu.

HUS kertoo, että tartunnan saanut nuorisopsykiatri osallistui 6. maaliskuuta Lasipalatsin Bio Rexissä järjestettyyn HUSin Psykoterapiaseminaariin, jossa oli paikalla noin 350 henkilöä. Heistä noin kolmannes oli HUSin henkilökuntaa, loput ulkopuolisia osallistujia.

Tartunnan saaneen lähellä istuneet henkilöt on HUSin tavoitettu ja asetettu kotikaranteeniin. Muiden tilaisuuden osallistujien osalta tartuntaa pidetään hyvin epätodennäköisenä, mutta heihin ollaan yhteydessä maanantaina sähköpostitse ja he saavat ohjeet olla puhelimitse yhteydessä omaan työterveyshuoltoon, terveysasemalle tai Päivystysapuun, jos heillä ilmenee hengitystieinfektion oireita 14 vuorokauden sisällä seminaarista.

”Olemme pahoillamme, että tartunnoista aiheutuneet karanteenit johtavat vastaanottoaikojen ja toimenpiteiden siirtoihin. Näemme kuitenkin, että on tärkeää katkaista tartuntaketjut ja siten turvata potilaiden turvallisuus ja HUSin toimintaa”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

HUS on jo aikaisemmin kertonut, että HUSin nuorisopsykiatriassa ”pääsääntöisesti hallinnollisessa työssä” olevalla sairaanhoitajalla on todettu koronavirustartunta. Torstaina kerrottiin lisäksi sairaanhoitopiirin kirurgin tartunnasta ja siihen liittyvistä karanteenitoimista.

Lue lisää:

THL kertoi lauantaina, että tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 210 koronavirustartuntaa.

Lue seuraavaksi: