Riski saada koronavirus ruokakaupoista tai erikoismyymälöistä on vallitsevassa Suomen epidemiatilanteessa pieni, silloin kun myymälöissä on käytössä asiaankuuluvat varotoimenpiteet koronaviruksen estämiseksi, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkäri Asko Järvinen.

Siksi Järvinen ei pidä epidemian hillitsemisen kannalta nyt tarpeellisena sitä, että ihmiset välttelisivät erikoisliikkeissä, kuten esimerkiksi vaatekaupoissa käymistä, jos niissä ei ole ruuhkaa.

”Kyllä minä päästäisin ihmisiä kauppoihin varotoimien avulla. Myymälät ovat laittaneet huomautuksia turvaväleistä esimerkiksi merkitsemällä viivoja lattiaan. Osassa kaupoista on käsidesiä. Se on minusta hyvä”, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan Suomessa ei ole tiedossa tartuntaketjuja, jotka olisivat lähteneet liikkeelle ruokakaupoista tai muista myymälöistä. Saman asian vahvistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tosin niiden havaitseminen on Järvisen mukaan vaikeaa.

Myös Suomen tartuntatilanne on tällä hetkellä hyvässä hallinnassa, Järvinen sanoo. Potilasmäärät sairaalahoidossa laskevat, eikä lisääntynyt testaus ole tuonut esille runsaammin tartunnansaaneita, hän sanoo.

Järvinen muistuttaa, että Suomessa on myös alueita, joissa koronavirusta on tällä hetkellä hyvin vähän, kuten Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa. Näillä alueilla Järvisen mielestä on selvää, että se taloudellinen haitta, joka erikoismyymälöiden välttelystä aiheutuu, on suuri suhteessa myymälöissä asioimisen tartuntariskiin.

Kaikenlaissa myymälöissä on Järvisen mielestä kuitenkin erittäin tärkeää noudattaa varatoimenpiteitä viruksen estämiseksi.

”Oikein toimien ja ruuhkaisinta kauppaa ja kasvojen koskettelua kaupassa välttäen pidän riskiä pienenä, että kaupasta saisi koronaviruksen. On myös tärkeää, ettei sairaina käytäisi kaupassa”, hän sanoo.

THL ei ole antanut suosituksia muille kuin riskiryhmille kaupoissa asioinnin osalta. Tästä huolimatta aiempaa useampi kuluttaja on vähentänyt kaupoissa asiointia, kertoo Kaupan liitto tiedotteessaan.

Tänään Suomessa on todettu THL:n tietojen mukaan 51 uutta koronavirustartuntaa. Kaiken kaikkiaan Suomessa on todettu 6054 tartuntaa.

LUE MYÖS: