Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee tarkentaa Uudelle Suomelle tietoja koskien hänen saamaansa kärsimyskorvausta. Asia nousi esille maanantaina al-Taeen STT:lle antamassa haastattelussa.

Al-Taeen mukaan hän saa Irakin valtiolta korvausta siksi, että joutui lapsena pakolaisleirille. Al-Taee on kertonut aiemmin tiedotusvälineissä, että hänen perheensä on paennut Irakista Persianlahden sotaa vuonna 1991 ja saapunut lopulta Suomeen vuonna 1993.

Al-Taee sanoi STT:n haastattelussa, että kärsimyskorvauksen suuruus on kurssista riippuen vajaa tuhat euroa kuukaudessa ja korvauksen maksaa Irakin kansaneläkelaitos.

Al-Taeen mukaan hän oli lapsena Rafhan pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa.

”Kärsimyskorvauksesta on säädetty Irakissa lailla ja käsitykseni mukaan korvaus on kaikille Rafhan pakolais-/vankeus leirin asukkaille sama. En tunne kaikkia yksityiskohtia ja lakia saatetaan tulevaisuudessa muuttaa”, al-Taee kommentoi Uudelle Suomelle sähköpostitse.

Kuinka pitkään olet saanut kärsimyskorvausta? Ymmärsin niin, että nostat sitä edelleen, pitääkö tämä paikkansa?

”Kärsimyskorvauksia on maksettu vuodesta 2016, mutta en ole henkilökohtaisesti nostanut kaikkea vaan olen oikeutettu nostamaan myös takautuvasti”, al-Taee vastaa.

”Laki on astunut tietääkseni voimaan jo vuonna 2013”, hän lisää.

Al-Taee aloitti Nobel-palkitun Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestössä CMI:ssä konsulttina vuodesta 2014. Hän tuli palkatuksi taloon vuoden 2015 helmikuussa. CMI:n mukaan al-Taeen työsuhde päättyi, kun hän sai kansanedustajan valtakirjan huhtikuussa 2019. LUE LISÄÄ: Hussein al-Taee saa ex-työnantajalta jopa onnentoivotukset – CMI:n huonoksi onneksi sen sähköpostivirhe levisi maailmalle

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie kertoo Uudelle Suomelle, että CMI on ollut tietoinen al-Taeen saamasta kärsimyskorvauksesta.

”Hussein on pitänyt huolen, että CMI on ollut tietoinen asiasta”, Talvitie sanoo.

Rafhan pakolaisleirin oloja kritisoi vuonna 1994 ihmisoikeusjärjestö Amnesty raportissaan. Amnestyn leirillä olleilta keräämien tietojen mukaan Saudi-Arabiassa Rafhan ja Artawiyyan leireillä asuneita pakolaisia kohdeltiin huonosti ja jopa kidutettiin. Amnesty toteaa, että leireille päätyi kokonaisia shiia-perheitä. Al-Taeen perhe on kertonut vastustaneensa Saddam Husseinin hallintoa.

Rafhan leirillä on kerrottu asuneen kaikkiaan noin 33 000 irakilaista. Vuonna 2003 kerrottiin, että heistä 25 000 oli saanut turvapaikan länsimaista.

Al-Taee palasi tällä viikolla pitkään kestäneeltä sairauslomalta. Eilen tiistaina useat tiedotusvälineet uutisoivat al-Taeen ilmoittaneen vääriä tietoja koulutuksestaan LinkedInissä. Al-Taee kertoo Uudelle Suomelle, että hänen tarkoituksenaan on osallistua sunnuntaina Faces-festivaalin yhteydessä Karjaalla järjestettävään paneelikeskusteluun.

LUE MYÖS: Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”