Kansanedustaja Hussein al-Taeen (sdp) entinen työnantaja, konfliktinratkaisujärjestö CMI pitää al-Taeen anteeksipyyntöä rehellisenä tekona.

Suomessa kohua nostattanut Al-Taeen tapaus nousi näkyvästi esille viikonloppuna israelilaisessa Jerusalem Postissa, jonka otsikko oli ”Suomalaista kansanedustajaa arvostellaan Israelin vertaamisesta Isisiin”.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie antoi lehdelle lausunnon, jossa hän pitää Hussein al-Taeen ”antisemiittisiä lausuntoja täysin sopimattomina”.

Al-Taee tunnusti tänään kirjoittaneensa esillä olleet tekstit ja pyysi tekojaan myös blogikirjoituksessaan anteeksi.

LUE LISÄÄ:

Hussein al-Taee myöntää kuvakaappaukset aidoiksi

Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”

Uuden Suomen tänään haastatteleman Talvitie mukaan tunnustus oli avoimuudessaan rohkea ja aito teko.

”Se Hussein, jonka me tunnemme, kirjoittaa juuri tällaisen anteeksipyynnön. Tämä on johdonmukaista käytöstä. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että olisi muita tarkoitusperiä”, Talvitie sanoo.

Jerusalem Postin tekstissä vaadittiin CMI:tä ja politiikkaan siirtyneen al-Taeen puoluetta sdp:tä tuomitsemaan viestit, jotka ovat luonteeltaan juutalaisvastaisia. CMI on viestit tuominnut.

”Yksikantaan vastauksemme on, että emme missään tapauksessa tue niitä kommentteja. Olemme julkisuudessa aiemminkin tuominneet kaikki kommentit, jotka jollain lailla solvaavat tai ovat negatiivisia mitä tahansa kansallisuutta, uskonnollisuutta, etnistä ryhmää tai yksilöitä kohtaan. On päivänselvää, että emme missään tapauksessa hyväksy niitä.”

Talvitien mukaan al-Taee ei ole enää töissä CMI:ssä.

”Meillä on normaali käytäntö. Olemme päättäneet hänen työsuhteensa yhteisellä sopimuksella. Näin on tapahtunut ymmärtääkseni virallisesti silloin, kun Hussein al-Taee sai valtakirjan 23.4. Tämä on aivan selkeä, hän on siirtynyt muihin töihin pois CMI:stä”.

Al-Taeen tiedot jäivät kuitenkin viime viikon ajaksi CMI:n sivuille. Nyt ne on sieltä poistettu sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa oli asia nostettu esiin. Talvitien mukaan tämä poistaminen ei liity Jerusalem Postissa viikonloppuna julkaistuun artikkeliin.

”Toivotamme hänelle onnea kansanedustajan tehtävässä. Alku ei ollut tosin paras mahdollinen”, hän sanoo nyt.

Al-Taee työskenteli Nobel-palkitun Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä konsulttina vuodesta 2014, ja tuli palkatuksi taloon 2015 helmikuussa. Yhtenä noin 80 työntekijästä irakilaistaustainen al-Taee on osallistunut konfliktinratkaisutyöhön erityisesti Lähi-idässä.

”Tässä hämmentää se, että meillä ei ole ollut mitään syytä epäillä hänen integriteettiään. Sen ajan, kun hän on ollut CMI:llä töissä, hän on käyttäytynyt erittäin hyvin ja hänen narratiivinsa sekä CMI:n sisällä että julkisuudessa on puhunut hyvin vahvasti sovinnon kieltä, dialogisuuden ja vastavuoroisuuden kieltä, jotka ovat meidän periaatteitamme”, Talvitie pohtii.

Jerusalem Postin juttu ei ole hänen mukaansa haitannut CMI:n suhteita Israeliin.

Juttuun päätyi myös CMI:ssä tapahtunut inhimillinen virhe, kun viestintäjohtaja Elina Lehtisen kollegoilleen tarkoittama kommentti oli päätynyt myös israelilaislehden toimittajalle.

Sen englanninkielinen käännös kulki suurin piirtein niin, että ”varmistautukaa, että haluatte aloittaa viestien vaihdon ja millä voimakkuudella”.

Viesti näytti erikoiselta.

”Olemme selvittäneet asiaa ja siinä on käynyt niin, että Elina on lähettänyt tämän viestin suomeksi CMI:n viestintään ja minulle kommenttina, mutta on epähuomiossa laittanut sen myös (Jerusalem Postin) toimittajalle, eli se on ihan puhtaasti virhe”, Tuija Talvitie sanoo.

Piiloteltavaa ei Talvitien mukaan ole.

”Meillä ei ole mitään piiloteltavaa, mutta on valitettavaa, että se meni toimittajalle, joka on sen tietysti kääntänyt sen Suomessa ja ottanut sen suorana kommenttina, että se olisi CMI:n kanta, mitä se ei missään tapauksessa ole”, Tuija Talvitie sanoo Uudelle Suomelle.

Hussein al-Taeen some-viestit toi julkisuuteen helsinkiläinen kansalaisaktivisti Anter Yasa blogissaan.

LUE MYÖS: Sdp:n puoluesihteeri: Hussein al-Taee eduskuntaryhmän eteen