Sdp:n eduskuntaryhmä on käynyt keskustelun kansanedustajansa Hussein al-Taeen kanssa ja antanut tälle ohjeistuksen niistä edellytyksistä, joilla al-Taee voi jatkaa ryhmässä. Suoranaista rangaistusta ryhmä ei al-Taeelle anna.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi al-Taeen antaneen ryhmälle perusteellisen selonteon vanhoista kirjoituksistaan. Lindtmanin mukaan ryhmä totesi al-Taeelle, että se ei missään olosuhteissa hyväksy minkäänlaista erilaista ryhmien loukkaamista tai ihmisten erottelua taustan perusteella.

”Se on edellytys, että voi toimia ryhmän jäsenenä”, Lindtman sanoi.

Kohun nostaneissa al-Taeen vanhoissa kirjoituksissa esiintyy muun muassa juutalaisvastaisuutta. LUE LISÄÄ: Hussein al-Taee pyysi homoilta ja juutalaisilta anteeksi eduskunnassa – ”En ole puhunut totta”

Ryhmä antoi Lindtmanin mukaan al-Taeelle ohjeistuksen siitä, miten ryhmän jäsenen ja kansanedustajan on toimittava.

”Se, että eduskuntaryhmä päätyy antamaan ohjeistuksen yhdelle kansanedustajalle, ei ole kovin tavanomaista”, Lindtman sanoi.

”Se kokemus on ihan riittävä toimimaan ravisteluna”, al-Taee itse kuvasi palautekeskustelua.

Lindtmanilta kysyttiin, miksi al-Taee selvisi ilman rangaistuksia. Ryhmänjohtaja katsoi, että ottaen huomioon asian saaman julkisuuden ja al-Taeen sairausloman tämän seurauksena, rangaistus on jo kärsitty. LUE LISÄÄ: Hussein al-Taeen sairausloma jatkuu

”Eihän tämä ole mennyt seuraamuksetta”, Lindtman sanoi.

”Al-Taee on joutunut melkoiseen myrskynsilmään.”

LUE MYÖS: Julkisuuteen palannut Hussein al-Taee IL-TV:ssä: ”Jos kenen tahansa elämä pilkotaan atomeiksi, niin kaikki on mahdollista”

Sdp:n ryhmälle tärkeä anteeksiannon peruste oli, että al-Taee on sanoutunut selkeästi irti vanhoista kirjoituksistaan ja pyytänyt anteeksi kirjoituksiaan useaan otteeseen.

”Keskustelussa todettiin myös, että kirjoitukset ovat tapahtuneet ennen hänen yhteiskunnallista toimintaansa, poliittista toimintaansa eivätkä ne miltään osin ole jatkuneet hänen tultuaan mukaan sdp:n tai ryhmän toimintaan.”

Hussein al-Taee totesi, että eduskuntaryhmän toverit olivat kokouksessa empaattisia, mutta sanoi toisaalta olleensa ”harhaluulossa”, että asiassa voitaisiin helposti jatkaa eteenpäin.

”Monella kollegalla on oikeutetusti ollut paljon kysymyksiä.”

”Pyysin anteeksi monilta kollegoilta yksitellen.”

Keskusrikospoliisi ehti aiemmin jo todeta osasta al-Taeen kirjoituksia, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta eikä suorittaa esitutkintaa. Myöhemmin Helsingin poliisi on kuitenkin jatkanut selvitystyötä sen osalta, onko esitutkintaan syytä ryhtyä epäillyn kansanryhmää vastaan kiihottamisen osalta. LUE LISÄÄ: Poliisi: Hussein al-Taeen kirjoitukset yhä selvityksessä, syyteoikeus voimassa – ”Ilmiselvää juutalaisvastaisuutta”