Kansanedustajaksi valittu rauhanneuvottelija Hussein al-Taee (sd) tunnustaa huomiota herättäneet vanhat sosiaalisen median kirjoitukset ”valitettavaksi” omikseen ja pyytää kirjoituksiaan anteeksi. Kirjoitusten sisältämä juutalaisvastaisuus on huomioitu myös Israelin mediassa.

”Olen ajatellut Facebook-kirjoituksiani perin pohjin viime viikkojen aikana. Aikaisempi esittämäni anteeksipyyntö ei ole ollut tarpeeksi riittävä eikä yksilöity. En myöskään avannut julkisuudessa ajatteluani riittävästi”, al-Taee kirjoittaa.

”Olen käynyt näitä [kuvakaappauksina levinneitä Facebook-kommentteja] uudelleen ja uudelleen läpi ja voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja.”

Pyydän teiltä kaikilta anteeksi, al-Taee kirjoittaa sivuillaan.

”Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.”

LUE MYÖS:

Sdp:n puoluesihteeri: Hussein al-Taee eduskuntaryhmän eteen

Hussein al-Taee saa ex-työnantajalta jopa onnentoivotukset – CMI:n huonoksi onneksi sen sähköpostivirhe levisi maailmalle

Al-Taee on aiemmin todennut, että osa kuvakaappauksina levinneistä kirjoituksista on hänen omiaan, mutta osaa niistä hän ei heti ”tunnistanut” omikseen.

Tuore kansanedustaja on joutunut myös kansainvälisen kritiikin kohteeksi, sillä vanhat kirjoitukset sisältävät juutalaisvihaa ja hän rinnastaa eräässä kommentissaan Israelin valtion terroristijärjestö Isisiin. Tämä on nostettu esiin israelilaismediassa, jossa al-Taeeta kutsutaan antisemiitiksi.

”Israelin rinnastaminen Isikseen oli typerää. Israel on demokratia, jossa vaikuttaa erilaisia poliittisia voimia. Ymmärrykseni tällä saralla on kehittynyt huomattavasti”, al-Taee kirjoittaa nyt.

LUE LISÄÄ: Sdp:n uusi kansanedustaja syytöksistä: ”En tunnista käytettyä kieltä” – Supo teki jo aiemmin laajan turvallisuusselvityksen

Hussein al-Taeen mukaan hän ei ajattele nykyisin kuten ajatteli ennen.

”Rakensin rauhaa Lähi-idässä juuri niiden ihmisten keskuudessa joita nuorempana en ymmärtänyt. Ryhdyin tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyöhön Suomessa, koska ymmärsin sen ainoaksi tieksi kohti rauhanomaista ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. En halunnut myöskään omien lasteni kasvavan ahdasmielisessä ympäristössä. Pyydän oheisessa tekstissä anteeksi ihmisryhmiltä, joita loukkasin ja toiseutin”, hän jatkaa.

”Ihmisarvo on minulle jakamaton enkä hyväksy yhdenkään ihmisryhmän syrjintää tai mihinkään ryhmään kohdistuvaa vihaa.”

Al-Taee toteaa, että hän tulee ”hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä itse ajattelen nyt”.

”Kasvuympäristössäni homoseksuaalisuus oli tabu, jonka käsittelemiseen ei ollut minkäänlaisia sanoja. Myös kaveripiirissäni yksi tapa käsitellä tätä pelkoa oli halveksuva puhe. Kun opiskelijana Britanniassa tutustuin homoseksuaaliseen opettajaan, olin hämmentynyt tavalla, joka nyt tuntuu hullulta. Olen tutustunut moniin homoseksuaalisiin ihmisiin ja oppinut ymmärtämään heidän kokemuksiaan syrjinnästä.”

LUE MYÖS: CMI: ”Hussein al-Taee nauttii edelleen luottamustamme”

Al-Taee on shiiamuslimi, ja hän toteaa, että nuorempana hänellä oli ”tapana osallistua ajoittain shiiojen ja sunnien välisiin kiistoihin”.

”Arabikevät sai aikaan minussa voimakkaita tunteita. Ymmärsin monien keskustelujen jälkeen, että oma tapani puhua asioista shiiojen ja sunnien eroja korostaen ei saanut aikaan mitään hyvää.”

”Isiksen nousu oli monille muslimeille, myös minulle, syvä järkytys, ja keskustelu oli vihaista, kärjekästä ja leimaavaa. Tunnekuohussa sanoin etenkin silloin ja arabikevään aikana asioita, jotka nyt hävettävät.”

Al-Taee toteaa oppineensa viimeistään rauhantyössään sunnien ja shiiojen kahtiajaon olevan haitallista sekä yksilöille että yhteiskunnille.

”Uskon sekulaariin oikeusvaltioon, joka takaa jokaiselle ihmiselle uskonnonvapauden”, hän kirjoittaa.

Al-Taee vakuuttaa, että hän tulee kansanedustajana ”kuuntelemaan herkällä korvalla kaikkien vähemmistöjen edustajia heitä koskevissa päätöksissä”.

”Teen töitä sen eteen, että myös oma taustayhteisöni voi sitoutua seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parantamiseen kaikilla tavoilla.”