Mediapersoona ja demaripoliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää blogissaan levittäneensä väärää tietoa niin sanotusta Vantaan muslimipuukotuksesta. Somessa kuohahti nopeasti Husseinin kerrottua rasistiseksi väittämästään teosta Facebookissa.

Hussein kirjoitti maanantaina poliitikkosivullaan jutelleensa toisen uhrin äidin kanssa. Hussein kertoi, että ennen puukotusta muutama kantasuomalainen mies oli lähestynyt kahta poikaa kysyen, ovatko nämä muslimeja. Husseinin alkuperäisen kirjoituksen mukaan somalitaustainen poika olisi selvinnyt pintanaarmuilla, mutta kosovolaistaustainen poika olisi joutunut teho-osastolle kriittisessä kunnossa.

Nousseen kohun seurauksena poliisi oikaisi väitteitä tiedotteessa jo tänään päivällä. Poliisin mukaan asianomistajia on vain yksi ja tapahtumapaikalla todettiin, ettei asianomistaja tarvitse ensiapua tai sairaalahoitoa.

–Sosiaalisessa mediassa on eilen ja tänään liikkunut huhuja Vantaan Pähkinäpolulla sunnuntai-iltana tapahtuneesta puukotuksesta ja sen mahdollisesta rasistisesta motiivista. Itä-Uudenmaan poliisilaitos kirjasi sunnuntaina kello 19.30 rikosilmoituksen, jonka mukaan henkilöä olisi yritetty puukottaa. Poliisilla on tutkinnassa törkeän pahoinpitelyn yritys, poliisi tiedotti.

–Teon rasistinen motiivi on yksi tutkintalinja ja poliisi ei voi vahvistaa, että kyseessä olisi ollut rasistinen teko. Poliisin tiedot perustuvat hyvin pitkälle asianomistajan tietoihin, ulkopuolisia todistajia tapahtumalle ei ole.

Myös Uusi Suomi kertoi tilanteesta aluksi virheellisesti tässä jutussaan, jossa viitattiin Helsingin Sanomiin. Uutista ja sen otsikkoa korjattiin poliisin lausuntojen perusteella kun selvisi, että näyttöä väitetystä rikoksesta ei ole. Pahoittelemme virhettä.

”Olisi pitänyt odottaa”

Nyt Hussein kirjoittaa tilanteesta Puheenvuoron blogissaan. Hän puhuu Turun puukotusten jälkeisestä tunnemyrskystä, jonka vallassa ei saisi tehdä liian nopeita johtopäätöksiä. Hussein kertoo saaneensa maanantaina puhelun äidiltä, joka kertoi, että hänen vuonna 1997 syntynyttä poikaansa olisi puukotettu jossain Myyrmäen ja Pähkinärinteen välillä.

–Hänen omien sanojensa mukaan poika oli ollut liikenteessä arabitaustaisen ystävänsä kanssa. Myöhemmin pojan kanssa puhuessani ilmeni, että tämä oli ollut kosovolaistaustainen, Hussein kirjoittaa.

–Minulla ei ollut mitään syytä epäillä, etteikö kaikki minulle kerrottu olisi ollut totta. Eihän tämä ensimmäinen kerta ollut, kun kuulen asioista, joista suuri yleisö ei koskaan kuule. Tällä kertaa joku oli kuitenkin valmis puhumaan. Tällä kertaa asiasta tulisi kerrankin näkyvää.

Hussein kirjoittaa uskoneensa toimivansa kaikkien parhaaksi. Hän vakuuttaa, ettei olisi koskaan päivittänyt Facebook-sivulleen tietoja, joihin ei olisi uskonut sataprosenttisesti.

–Päivitin tilannetta Facebookkiini sitä mukaa kun lisää tietoja sain. Tilanteen tutkinta jatkuu poliisin ja uhrien kesken yhä, mutta tähän saakka selvinneen perusteella mm. väärinymmärrysten ja virheellisten sanavalintojen vuoksi minulle kerrottu selostus tapahtuneesta ei ole ollut niin dramaattinen, kuin minun annettiin ymmärtää. Teho-osaston sijaan toinen uhri on ollut hoidettavana ensiavussa, Hussein myöntää.

Poliisin tiedotteen perusteella ensihoitoakaan ei tarvittu.

Hussein myöntää, että hänen olisi pitänyt malttaa odottaa ja selvittää taustoja tarkemmin ennen asian tuomista julkisuuteen.

–Julkisuuden henkilönä tiedostan, että minulla on tässä suhteessa ihan erityinen vastuu siinä, minkälaista tietoa jaan. Minun osaltani tarina päättyy nyt tähän ja jätän asian hoitamisen sille taholle, jolle se kuuluukin: poliisille.

Lue myös:

HS: Maahanmuuttajataustainen nuori ilmoitti puukotuksesta Vantaalla – Poliisi: Tiedot ristiriitaisia