Suomi päätti jalkapallon Kansojen Liigan alkusarjansa sunnuntaina Budapestissa 0-2 -tappioon Unkarille. Tuloksella ei ollut paljoakaan merkitystä, koska Suomi oli varmistanut lohkovoittonsa ja paikkansa 2020 pelattavaan ”ylimääräiseen EM-karsintaan” jo viime torstaina Ateenassa.

Päävalmentaja Markku Kanerva kokeili avauksessa uusia kasvoja. Maalilla pelasi Jesse Joronen, jonka piikkiin Unkarin toinen maali meni täysin. Samalla nähtiin, miten iso merkitys Lukas Hradeckylla oli lohkovoiton kannalta.

Molemmat Unkarin maalit syntyivät suomalaisten karkeista virheistä. Huolimaton pelaaminen saattoi johtua siitäkin, että kyse oli enemmänkin harjoitusottelusta. Täyttä latinkia ei välttämättä ollut.

Päävalmentaja Markku Kanervan taktiikka toimi ihan hyvin. Suomella oli riittävästi maalipaikkoja, mutta Teemu Pukki ei tällä kerralla kuitenkaan onnistunut.

Unkari-ottelu toisaalta todisti, ettei Suomi ole kehittynyt niin kovaksi joukkueeksi, että voisi vaihtomiehillä tai hieman löysemmällä otteella päihittää Euroopan keskitason joukkueen. Suomi oli viime torstaina hävinnyt Kreikallekin 0-1, joten alkusarja päättyi kahteen tappioon.

Lohkovoittohuuman keskellä on hyvä muistaa sekin, ettei Suomi ole varmistanut paikkaa 2020 EM-kisoihin. Ensi vuonna ovat ohjelmassa EM-karsinnat, joiden lohkot arvotaan 2. joulukuuta.

Jos Suomi ei karsinnoista saa kisapaikkaa, eli sijoitu lohkossaan kahden parhaan joukkoon, on toinen mahdollisuus sitten keväällä 2020 Kansojen Liigan lopputurnauksessa, jossa pitäisi voittaa kaksi ottelua.

Unelma on kahden ottelun päässä, eli lähellä, mutta kaukana. Koripallovalmentaja Henrik Dettmannin usein toistama termi ”suomalainen peruspessimismi” on yhä suomalaista maajoukkuejalkapalloa vuosikausia seuranneiden takaraivossa.