Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi Bukarestissa Romaniaa vastaan 1-1 –tasapelin. Tulos merkitsi Suomen EM-kisahaaveiden kariutumista.

Romania hallitsi ensimmäisellä puoliajalla peliä totaalisesti. Sen saamattomuutta oli, ettei lukuisista paikoista syntynyt useampia maaleja.

Toisella puoliajalla asetelmat muuttuivat Suomen saatua juonesta kiinni. Joel Pohjanpalo maalasi Suomen Teemu Pukin upeasta esityöstä 66. minuutilla johtoon. Samaan aikaan Färsaaret johti Budapestissa Unkaria vastaan 1-0 ja mahdoton unelma kisapaikasta olikin mahdollinen.

Suomi koki oikeusmurhan, kun Teemu Pukki kaadettiin rankkarialueella, mutta tilanteesta ei annettu pilkkua. Toisella maalillaan Suomi olisi voittanut ottelun.

Unkarin Daniel Böde teki samoihin aikoihin kaksi maalia Färsaarten verkkoon. Ottelu myös päättyi Unkarin 2-1 –voittoon, mikä käytännössä romutti Suomen kisahaaveet.

Bukarestissa tapahtui lopulta suomalaisen futiksen klassinen ilmiö. Ovidiu Hoban onnistui varsinaisen peliajan täyttyessä tasoittamaan 1-1:een. Se maali oli viimeinen sinetti Suomen jäämiselle rannalle EM-kisoista.

Tasapeli tuntui pelaajista varmasti karvaalta, mutta hävettävää Suomella ei ole. On muistettava, ettei Suomi ole koskaan voittanut Romaniaa jalkapallossa. Edellinen tasapelikin MM- tai EM-karsinnoissa tuli 30 vuotta sitten Helsingissä. Sen jälkeen Romania on ollut Suomea karsintapeleissä kolmesti parempi.

Toisella puoliajalla Suomella riitti pelirohkeutta. Romania oli väsynyt ensimmäisen puoliajan hurjan rynnistyksensä jälkeen ja varsinkin Teemu Pukki loi tilanteita solkenaan. Suomella oli paikkoja useampaan maaliin ja viheltämättä jätetty rankkari jättää aina jossiteltavaa.

Bundesliigassa Eintracht Frankfurtin ykkösmaalivahdiksi noussut Lukas Hradecky pelasi jälleen huikean ottelun. Hän pelaa kovalla itseluottamuksella, joka Bundesliigan kovissa peleissä on syksyn aikana vain kasvanut. Rehellisesti todettuna Hradecky piti ensimmäisellä puoliajalla Suomea Bukarestissa pystyssä.

Mixu Paatelainen toi joulukuusineen Suomelle kuudesta karsintaottelusta neljä pistettä. Puolustusvoittoiseen taktiikkaan ja vastahyökkäyspeliin luottava Markku Kanerva on kolmesta ottelusta tuonut Suomelle seitsemän pistettä.

Kanerva on tunnustanut tosiasiat ymmärtäen, ettei Suomen tasoinen joukkue voi pärjätä pallonhallinnalla kovempaa taitotasoa vastaan. Kanervan taktiikalla Suomi hyödyntää potentiaaliaan paremmin ja esimerkiksi Pukille taktiikka on tuonut aivan uutta itseluottamusta, kun Pukki on päässyt pelaamaan roolissa, joka tukee pelaajan vahvuuksia.

Paatelaisen potkut olivat suomalaiselle maajoukkuefutikselle pelkästään hyvä asia. Sääli, että kenkää älyttiin antaa vasta kesällä. Jos Unkari olisi voitettu olympiastadionilla kesäkuussa, olisi Suomi yhä taistelemassa EM-kisapaikasta.

Nyt Suomen ja Pohjois-Irlannin ensi sunnuntain ottelu Helsingin Olympiastadionilla jää merkityksettömäksi molemmille joukkueille. Pohjois-Irlanti voitti torstaina Kreikan Belfastissa 3-1 ja varmisti EM-kisapaikkansa. Maa on ensi kertaa mukana arvoturnauksessa 30 vuoteen.